Видеоконференции в судах

05.07.2012 21:56   -
Автор:

Така практика широко поширена у країнах Європи. Тепер вона використовуватиметься і у судах України. Верховна Рада прийняла відповідний закон. Згідно нього, чи застосовувати процедуру відеоконференції має вирішувати господарський суд за наявності клопотання. Учаснику процесу його необхідно буде подати не пізніше, ніж за сім днів до початку засідання. Завдяки цій процедурі, каже соавтор нововведення народний депутат Валерій Писаренко, життя десятків тисяч  людей значно полегшиться.

Валерій Писаренко ,Народний депутат України:

-Человек, которому надо из одной области либо из одного района попасть в другой суд, либо дать свидетельские показания, либо быть учасником процесса, ему на сегоднешний день уже нет необходимости преодолевать значительный путь, ехать в другую область в другой район. Ему достаточно прийти в ближайший районный суд, сесть перед монитором и пройти соответствующие процедуры, потому что в это время в другом месте на том же мониторе будут снимать с него свидетельские показания.

У кожному суді першої інстанції необхідними технічними пристроями для проведення відеоконференеції треба буде обладнати не менше двох залів, у кожному апеляційному- не менше чотирьох, а у вищих спеціалізованих та Верховному суді- не менше п"яти. Завдяки відеоконференціям, каже нардеп, вдасться прискорити сам судовий процес. Адже через неявку учасників, слухання справ зачасту переносяться і як результат тягнуться роками. У новому документі також прописано, що участь особи у засіданні в режимі відеоконференції не позбавляє його права прийти до суду та взяти в ньому участь. Нова норма буде відображена у декількох кодексах, зокрема у Господарському, Громадянсько-процесуальному та кодексі Аміністративного судочинства.

Євгенія Кутнова. Євген Клочко ,Харьковские Известия.