Відбудова Харкова, пункти обігріву та дії під час блекауту – Ігор Терехов про ситуацію у Харкові

16.11.2022 19:45   -

Харків знову під ракетними ударами, але продовжує жити та працювати. Зараз у місті проживають більше мільйона людей і ті, хто унаслідок російських обстрілів лишилися даху над головою розміщують у гуртожитки міста. Саме тому, про будівництво тимчасового житла, акцентує Ігор Терехов, зараз не йдеться. Адже прихисток людям місто надає.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Те, що стосується тимчасового житла – ми не будуємо тимчасове житло, тому що ми вважаємо, що це не слушно робити і зараз ті родини, які повертаються у місто і які не мають даху над головою розміщуються у гуртожитках. У нас є така можливість і ми розміщуємо їх у студентські гуртожитки, бо ви знаєте що до війни у місті Харкові десь 300 тисяч студентів, які обучалися у місті. І ми маємо певні можливості розміщувати людей у гуртожитках.

Водночас із розміщенням людей до гуртожитків, муніципалітет розробляє план відбудови зруйнованих будинків. І люди, каже Ігор Терехов, від міста отримують всю необхідну допомогу та комфортні умови для проживання.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Там вони перебувають з теплом, з їжею, ми туди доставляємо медикаменти у разі необхідності. Така можливість у нас зараз є і ми над этим плідно працюємо. Те, що стосується відновлення – хочу сказати, що ми дуже багато відновлюємо житлових будинків. Це ми робимо за рахунок міського бюджету. Також ми получаем субвенцію державного рівня. Цю субвенцію ми теж плануємо і за счет субвенції будуємо і реконструюємо житлові будинки, які були обстріляні і в яких є певні разрушения. Тому ця робота проводиться в усіх районах міста, ми відновлюємо будинки. Можливості міського бюджету дуже стислі і все, що ми можемо – ми робимо разом з нашими будівельниками.

Крім того, за рахунок державних гарантій, отриманих Ігорем Тереховим, напряму від президента України Володимира Зеленського, муніципалітет та особисто мер мегаполісу проводять результативні зустрічі із фінансовими партнерами Харкова.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми зараз дуже працюємо з міжнародними фінансовими установами, я провів декілька зустрічей з нашими партнерами фінансовими – це Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк і ми вже працюємо над певними речами щодо розбудови міста Харкова, крім цього ми працюємо над генеральним планом розвитку міста Харкова, відбудови міста Харкова. Ця вся робота проводиться, крім цього ви знаєте, що за містом Харковом так умовно закріплена Турція, як стратегічний партнер відновлення міста Харкова і тому ми працюємо із посольством Турецької республіки і з деякими турецькими інвесторами щодо можливостей після нашої перемоги відбудовувати місто Харків. Да, есть певні речі, які зараз я не можу казати, но тим не менш ми цей путь зараз здійснюємо і готуємо проектно-сметну документацію, бо це дуже потрібно.

Також мер Харкова ініціював розробку спеціального механізму для того, щоб у подальшому відбудова Харкова здійснювалась за пришвидшеною процедурою.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Дуже важливо, щоб – я це питання підіймав із президентом України Володимиром Зеленським, щоб ми мали можливість на законодавчому рівні зараз прописати механізм прискорено виділення земельних ділянок для відбудови міста Харкова, для будівництва житла, для будівництва індустріальних парків.

І робота в цьому напрямку вже розпочата, адже Ігор Терехов певен, що завдяки швидкій відбудові житла та створення нових робочих місць для харків’ян, після перемоги Харків почне стрімко відроджувати свою економіку. А зараз, щоб забезпечити мегаполіс всім необхідним та уникнути жахливих наслідків у разі можливого блекауту взимку, що може статися у разі масованих атак з боку рф, міська влада працює над тим, аби створити спеціальні пункти обігріву для містян та інші безпечні зони, де мешканці різних районів можуть отримати допомогу у разі необхідності.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми місто герой і ми готові до викликів. Дуже потужних викликів, ми пережили дуже багато викликів, які створювали нам наш враг і можливість того, що буде повна евакуація – це не можливо насамперед. Тому ми розглядає тепловий пункти, обладнуємо міста обігріву де будемо работати на генераторах, на дровяних пічках. Но говорити о том, що буде повна евакуація міста – це нереально і неможливо. Ми харків’яни, ми витримаємо ці виклики, я впевнений що ми пройдемо сезон. Це дуже такий сезон важкий, який буде для міста Харкова і ми зараз кожного дня працюємо, бо це виклики для всіх нас. Но тим не менш ми з оптимізмом бачимо майбутнє міста Харкова.