Відбудова будинків та “єВідновлення”: що чекає Харків – теми зустрічі Ігоря Терехова із колективом університету імені Бекетова

13.12.2023 16:33   -

Питання відбудови Харкова, його життя та допомога містянам. Це головні теми зустрічі міського голови Ігоря Терехова з колективом університету міського господарства імені Бекетова. Співпраця закладу і муніципалітету дуже тісна, особливо у період повномасштабного вторгнення. Так, у гуртожитку вишу проживають вимушені переселенці із Донецької, Луганської та Харківської областей, а також із самого Харкова. З людьми працюють психологи, волонтери та міські служби. Все для того, аби люди, що тікали від війни почували себе комфортно. Місто також активно підтримує працівників та студентів університету.

ВОЛОДИМИР БАБАЄВ РЕКТОР ХНУМГ ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Коли були ураження по нашим будівлям, по Бажанова 17. Через 30 хвилин Ігор Олександрович на місце нашого університету. Перше запитання, що він в мене спросив, це було: “Всі живі?” – “Так”. Друге: “Чим допомогти?”. І одразу, після того, як я назвав, що нам потрібно в цей же час, в цей же день, будемо говорити годинами, ми отримали все, що необхідно. І до 20:00 все закрилось із вулиці Куліківського узвізу. Я сподіваюсь, що ми своїм трудом, своєю працею відповідаємо на довіру і повагу до нашого колективу Ігорю Олександровичу, бо ми приймає багато участі в роботах по проєктуванню, відновленню житлових будинків, інших споруд. І ви, і наші студенти магістри активно працюють в цьому плані. І взагалі, я впевнений, що наші студенти, які будуть вже фахівцями після випуску будуть працювати на відновлення нашого рідного міста Харкова.

Тож навчальний заклад та муніципалітет продовжують консолідували свої зусилля аби відбудувати і відновити прифронтовий Харків.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ми відбудовуємо дуже багато будинків завдяки нашій спільній праці, вашому проєктуванню, “Житлобуд-1”, “Житлобуд-2”, “Авантаж” – усі будівельні компанії задіяні, ще з інших регіонів України теж будівельні компанії, які відбудовують сьогодні Північну Салтівку, П’ятихатки, інші дома харків’ян. Так, дійсно дуже багато роботи, і дійсно на все коштів не вистачає – ми розуміємо це. І якщо б була можливість сьогодні потратити, були б у нас гроші – ми віддали б будівельникам і вони б будували все. Це зрозуміло.

Але попри важкий час, робота продовжується і на що вистачає можливостей та фінансування місто поступово відновлює, наголошує Ігор Терехов. Ще одне питання, що турбувало харків’ян – це виплата компенсацій за зруйновані будинки. Зараз в Україні працює державна програма “єВідновлення” і Харківська міська рада у співпраці з урядом розробляє відповідні документи аби люди могли отримувати компенсації та сертифікати на нове житло.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Прийдеться переосмислити деякі речі. Крім цього коли виплачують: потрібно зробити покрівлю, потрібно зробити під’їзд, фундамент чи щось інше. Не мені вам казати: капітальний ремонт і текущий ремонт. Що стосується капітального ремонту, коли ми ставимо капітальний ремонт – вони ж по “єВідновленню” не можуть отримати кошти доки ми не зробили усі свої роботи. Тут такий баланс потрібно знайти. Тому проінвентаризуємо сьогодні усі виплати які є і усі будинки в яких знаходяться люди, щоб вони мали змогу використовувати ці кошти.

Говорили і про інші потреби харків’ян. Ігор Терехов відповідав і на особисті питання людей. Самі працівники університету відзначають, задоволені таким діалогом із міською владою та залишатимуться у Харкові аби відбудувати місто. 

ОЛЕНА УГОДНІКОВА ГОЛОВА ПЕРВИННОЇ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ХНУМГ ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Сьогоднішня зустріч була для нас дуже важлива, тому що, дійсно, ми розуміємо, що є на сьогодні багато проблем. У нас в університеті були “прильоти”, зараз дуже активно ми намагаємося працювати в повноцінному режимі наскільки це можливо. Відновлювати те, що можливо. Зберігати те, що можливо, що ми можемо. Ми дуже вдячні за допомогу міській владі, тому що активно співпрацюємо не тільки з відновлення нашого університету, але і проєкти, які є в місті теж наші викладачі і студенти активно працюють. Що нас тримає в Харкові? Всі знають, що харків’яни – це люди, які фанатично закохані в своє рідне місто і тому якихось варіантів інших аніж бути тут, жити тут, працювати тут, викладати, навчатися у нас просто немає.

ТЕТЯНА СМАЛЬ ПРЕДСТАВНИК ЦЕНТРУ ДОУНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ І КАР’ЄРИ ХНУМГ ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Почувши сьогоднішній виступ нашого міського голови, Ігоря Олександровича, знаєте, настрій підвищився, я б сказала. І бачачи його такий настрій оптимістичний, ми теж будемо намагатися такий же настрій тримати і в собі.

ХРИСТИНА КАЛАШНІКОВА ДОЦЕНТ, КАНДИДАТ ЕКОНОМІЧНИХ НАУК ХНУМГ ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА
Ми завжди готові піти на зустріч і на співпрацю. І ми дуже вражені таким теплим прийомом, такими гарними словами нашого мера, тому що я, чесно кажучи, не очікувала також абсолютно відкритого спілкування про наші проблеми, які у нас є. Про них треба казати
І я впевнена, що ми разом все подолаємо, лише разом.

ОСТАННІ НОВИНИ