Вибухонебезпечні предмети: правила для дітей та дорослих (відео)

20.06.2022 15:16   -

Як говорити з дитиною про вибухонебезпечні предмети? Як донести малечі яку загрозу несуть міни та інші боєприпаси. ЮНІСЕФ разом із українськими надзвичайниками та психологами підготували добірку порад як саме можна розповісти дитині таку важку для сприйняття тему. Спочатку, радять спеціалісти, необхідно вибрати час, коли дитина сконцентрована на дорослому і не зайнята грою чи мультфільмом. Друге – безпечне та зручне місце. Третє – стан самого дорослого. Чим складніша розмова чи тема, тим більш стійкою повинна бути поза, спокійнішим голос та повільніший темп розмови. 

“Скажіть, що зараз ви самі вивчаєте щось дуже важливе, і попросіть дитину допомогти вам запам’ятати цю інформацію. Можете привести до прикладу також і собаку Патрона, який шукає нерозірвані боєприпаси. Так дитині легше бути сприймати інформацію.

«Знаєш як виглядають небезпечні предмети?». Покажіть зображення міни і запитайте чи знає дитина, що це. Скажіть, що це міна. Спочатку краще показати ілюстрацію, а наступного разу – реальне фото. І якщо дитина намагається торкнутись самого зображення, скажіть їй: «Давай звикати – ні в якому разі, навіть на картинці ми не торкаємося таких предметів. Не чіпай.»”, – Світлана Ройз, психологиня.

У ході розмови постійно спостерігайте за реакцією дитини – у разі напруження, зміни пози, нагадуйте, що ви в безпечному місці, пропонуйте обійми. Та продовжуйте: «Ми зараз вивчаємо це, для того, що наші прогулянки були веселішими та безпечнішими»

“Розкажіть дитині де саме можуть знаходитись міни: у траві, під деревом, біля будинків та парканів, можуть бути у лісах, парках чи дитячих майданчиках у тих містах, де велись бойові дії. Вивчить разом три коротких правил поводження з ними – не підходити, не чіпати, телефонувати 101.  Закріпіть ці правила в жестах, чим більше каналів залучено в запам’ятовуванні, тим кращий ефект. Повторіть ще разом ці слова – не підходь, не чіпай, повідомляй чи телефонуй”, – Світлана Ройз, психологиня.

Також важливо пам’ятати, що батьки на своєму прикладі повинні показати наскільки ця тема важлива. Адже дитини завжди віддзеркалює поведінку дорослих. 

Мария Соловьева, Василий Голосный, Александр Хроль