Вибори 2012-данні екзит-полів

29.10.2012 16:22   -
Автор:

За даними опитувань: переможець цьогорічних виборів, як і передбачалось експертами, – Партія регіонів – розбіжність показників від двадцяти восьми до тридцяти шести відсотків, друге місце – об’єднана опозиція, з суттєвим, близько дванадцяти-п’ятнадцяти відсотковим, розривом, третє місце поділили – УДАР, комуністи та націоналісти, при чому залежно від замовника дослідження їх порядок у рейтингу може змінюватись досить радикально.   

Цифри вказані в екзит-полах різняться, але все у рамках статистичної похибки у три-чотири відсотка, до того ж, пояснюють фахівці, треба враховувати і політичне забарвлення досліджень. У рейтингах замовлених опозицією – їх розрив з партією регіонів менший, в інших рейтингах більший.  До того ж середня заявлена кількість опитаних під час складання екзит-полів також значно різниться: від десяти до двадцяти п’яти тисяч респондентів. Різні і суми витрачені на кожне з досліджень: від кількох тисяч гривень до кількох сотень тисяч, залежно від рівня професіоналізму та добросовісності виконавців.

Дванадцятого листопада ЦВК оприлюднить остаточні результати виборів-2012. Тоді стане зрозуміло, яке з півтора десятка оприлюднених досліджень найбільш відповідає реальним даним.