Верховная Рада приняла бюджет на 2020 год

14.11.2019 17:05   -
Автор:
Розглядання поправок та активні перемовини як в комітетах, так і в сесійній залі. Так Верховна Рада розглядала державний бюджет на 2020 рік у другому читанні. Сума, що заклали в проект, складає майже 1 трильйон 200 мільярдів гривень. В порівнянні держбюджетом в першому читанні його збільшили на 25 мільярдів. 
 
Оксана Маркарова міністр фінансів України 
 
Це хороший, реалістичний, збалансований бюджет, ухвалення якого сьогодні дасть можливість спокійно розпочати рік, дасть нам можливість вже сьогодні проінформувати всі місцеві громади, доля яких зростає в бюджеті 2020 року, тому що ми підтримаємо децентралізацію. Ми її поглиблюємо, в наступному році місцеві бюджети будуть мати набагато більше ресурсу, ніж в цьому чи в попередні роки.
 
Проте деякі народні обранці впевнені в недоцільності розподілу державних коштів. 
 
Наталія Королевська народний депутат 
 
Уряд пропонує прожитковий мінімум – 72 долари, мінімальну пенсію – 58 доларів, мінімальну зарплату – 167 доларів, скорочені витрати на субсидії, недофінансована медицина, недофінансована освіта. Ми розуміємо, що сьогодні прожити в країні та сплачувати житлово-комунальні послуги за 58 доларів пенсії – неможливо.
 
Після виступу членів фракцій, народні обранці перейшли до голосування в цілому, врешті-решт проект держбюджету таки ухвалили. "За"  проголосовали 280 депутатів. 
 
– Покажіть, будь ласка, по фракціям: партія "Слуга народу" – 241 "за", "ОПЗЖ" – 0, "Європейська солідарність" – 0, "Батьківщина" – 0, "За майбутнє" – 19, "Голос" – 0, позафракційні – 20.
 
Після схвалення законопроекту про бюджет-2020 президент України Володимир Зеленський повинен підписати його протягом 15 днів.