Верховная Рада намерена утвердить новую редакцию криминально-процессуального Кодекса

28.03.2012 18:41   -
Автор:

Домашні арешти терміном до двох місяців, електронні браслети для стеження за підозрюваними, та повне скасування дослідування кримінальних справ. У разі ухвалення Кримінально-процесуального кодексу, виправдальних вироків побільшає. Пов"язано це передусім із введенням термінів розгляду справи. Тепер, якщо слідчий в процесі досудового слідства не зібрав доказів провини, то справу не відправлятимуть на дослідування і суддя зобов'язаний буде  виправдати підсудного.

Валерій Писаренко Народний депутат України
Кодекс представляет практически преломление сознания, мы переходим от сознания того, что человек является узником правоохранительной системы к сознанию того, что человек переходит в состязательный процесс, он теперь имеет право, которое позволяет этому человеку защищаться от случаев, когда система действует по отношению к нему незаконно.

Однією з найголовніших новацій Кодексу є і те, що права прокурора та захисту у суді вирівнюються. Адвокати тепер вправі ініціювати ті ж процесуальні дії, які раніше були доступні тільки прокурорам. Тобто, вимоги про арешти, обшуки та інше. Що ж до самої прокуратури, то слідчими діями з прийняттям кодексу вона не займатиметься. Це стане прерогативою міліції. Але, каже Писаренко, це не означатиме, що прокурори відійдуть від слідчої справи. Навпаки в них обов"язків побільшає.

Валерій Писаренко Народний депутат України
Все процессуальные действия, которые прокурор раньше мог совершить самостоятельно не спрашивая суда, теперь он должен пойти и попросить суд, при этом аргументировать зачем ему арестовывать человека, зачем ему менять меру пресечения

Таким чином прокурорам треба буде краще вивчати справу і відповідати за її розгляд від самого початку до кінця. До нових обов"язків, в контролюючий інстанції запевняють готові.

Артем Степанов начальник слідчого управління прокуратури Харківської області
При этом переходе мы как расследовали уголовные дела, как устанавливали объективную истину, как привлекали  к ответственности виновных лиц так  и должны будем продолжать эти функции, вместе с тем в условиях конечно тех требований нового закона, котоый к нам будет предъявлен

Щоб нові умови роботи не були обтяжливими прокуратура наразі проводить комплексні навчання своїх працівників. 

Олена Мітясова, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия