Верхованая рада Украины приняла закон о поддержке налогоплательщиков в условиях карантина, связанного с коронавирусом

17.03.2020 15:11   -
Автор:
Зміни у податковому кодексі України. На позачерговому засіданні Верховоної ради, парламент схвалив закон про підтримку платників податків та український бізнес. На період здійснення заходів спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби. За основу, документ підтримали 359 народних обранців.
 
Мета документу – пільги, як податкові та і не податкові. Вони будуть пов’язані зі строкам сплати, нарахуванням заробітної плати за дні вимушеного простою, термінами подачі податкових декларацій, термінами проведення перевірок та нарахуванням штрафних санкцій та пені. Проект закону вносить наступні зміни до податкового кодексу у період карантину:
 
Верхована Рада України
 
– Не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 30 квітня 2020 року;
 
– Встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 18 травня поточного року;
 
– Подовжено до 1 липня 2020 року термін подання річної декларації про майновий стан і доходи;
 
– Не нараховується та не сплачується у період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю;
 
– Об’єкт нежитлової нерухомості, які перебувають  власності фізичних або юридичних осіб не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки з 1 березня по 30 квітня 2020 року. 
 
Також зміни припускають відстрочку на три місяці введення РРО – прийом від покупця готівкових коштів, платіжних карток тощо. Для усіх підприємців та компаній на спрощенній системі оподаткування.
 
Верхована Рада України
 
Крім того, законопроект звільняє громадян від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня по 30 квітня і вводить допомогу для тих, хто захворів на коронавірус і знаходиться в самоізоляції.
 
Такі зміни, зазначають парламентарі, запроваджено для захисту громадян та представників малого бізнесу у зв’язку з унеможливленням використання економічного резерву.