Важкий та легкий перебіг коронавірусу. Відмінності

11.11.2020 14:56   -
Автор:
Невисока температура, загалом до 38-38,2 градусів, що контролюється жарознижувальними препаратами – це один із факторів легкого перебігу коронавірусу. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов нагадав, що більшість можуть оминути тяжкої фази ковіду та розповів про інші симптоми легкого перебігу хвороби.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Характеризується легкий перебіг хвороби ще нежиттю, сухим кашлем, без ознак дихальної недостатності. Що таке дихальна недостатність: це коли є утруднення дихання, збільшення частоти дихальних рухів  або навіть інколи в людей є кровохаркання. Легкий стан також супроводжується відсутністю шлунко-кишкових проявів, відсутністю змін психічного стану. Це все легкій перебіг хвороби.
 
Проте при важкому перебігу коронавірусу все виглядає дещо інакше, психічний стан, на відміну від легкого розвитку хвороби, страждає. Високий рівень тривожності, депресивність, панічні атаки та навіть шизофренія. Всі ці психологічні розлади супроводжують ковід дев'ятнадцять. Приблизно вісімнадцятьом відсоткам перехворілим на коронавірус ставлять ці діагнози. Щоправда, вони в людей були і до ковіду, проте хвороба посилює і хронічні психічні захворювання. Такі дані наводять вчені Оксфордського університету. Також дослідники прийшли висновку, що ті, хто перехворів на коронавірус, ще довгий час відчувають задишку, бо так званий фіброз легенів, тобто рубці на них, заважають вдихати повітря на повну. І ця проблема може залишитися з людиною на все життя та нагадувати про себе, навіть при незначних навантаженнях. А нестача повітря негативно впливає на роботу сердечно-судинної системи, тобто змушує серце працювати на повну, через це м'язи достатньо швидко зношуються, що може привести до аритмії та серцевої недостатності. Окрім цього через коронавірус кров може стати більш густою, а через це можуть утворюватися тромби.