Валюту лучше не покупать, а за границей расплачиваться карточками. Советы главы НБУ украинцам

16.01.2015 20:09   -
Автор:

Вадим Рабінович народний депутат України (фракція "Опозиційний блок")

Сегодня гривна сколько стоит? 20! Я вам напомню выступление Яценюка, который сказал – больше 12 – рухнет экономика! Я вам напомню выступление Порошенко, который сказал – 10, 10 и все. Сейчас 20, 20 я вам еще раз повторяю! Вот сидит представитель Национального банка Украины. И знаете, что – сегодня нормально уйдет. И будет 25 и 30!

Про те, що буде далі з гривнею, чи буде стабілізований курс долара і ..про свою зарплатню. Валерія Гонтарева нарешті з"явилася з доповіддю в сесійній залі парламенту. На неї тут чекали.

Олег Валерйович! я прошу вас дотримуватися регламенту!

Валерія Гонтарева голова Національного банку України

Я не народний депутат, тому я ще не звикла до цього цирку.

Люди невдоволені ситуацією в банківській системі, голову Нацбанку хвилює оплата її праці.

Валерія Гонтарева голова Національного банку України

Ви ж її заморозили на рівні 7 мінімальних заробітних плат. Я не погоджуюся з такою заробітною платою. Не погоджуюсь ні я, ні правління нацбанку, ні департаменти. Ми не погоджуємося з такою заробітною платою. Але це дуже легка відповідь. Тому що вона складає 10 тисяч на місяць.

Та завдяки нинішньому плаваючому курсу долара зарплатня українців, у перекладі на іноземну валюту, – тане на очах. В цьому депутати звинувачують саме Гонтарьову, і вимагають її відставки. А ось голова НацБанку вважає, що в краху економіки україни – винна не вона, а війна та попередники, які на підтримку фіксованого курсу долару на рівні восьми гривень з валютних резервів країни витратили двадцять три мільярди доларів, розповіла Валерія Гонтарева. Наразі резерви на найнижчому з дві тисячі дев"ятого року рівні – сім з половиною міл"ярдів доларів.

Валерія Гонтарева голова Національного банку України

Фіксований курс гривні, який вбивав конкурентоспроможність нашої економіки, який не давав економічного сенсу ні зростання нашого експорту, ні забудові імпортозаміщення, ні впровадженню енергозберігаючих технологій. Це і був спрямований шлях до цієї фінансової прірви.

Щоб знайти рівноважний курс валют – національний банк відпустив грвиню у вільне плавання і перейшов до проведення щоденних аукціонів. Цю рівновагу шукають і досі. Що це призвело до активного розвитку чорного ринку та кількох сторонніх курсів голова Нацбанку не заперечила. Щодо фактичної відсутності в обмінниках валюти – це питання Валерія Гонтарева проігнорувала. Та де ж звичайному українцю за таких умов купити долари – дала свою професійну пораду. Якщо немає – то й не треба.

Валерія Гонтарева голова Національного банку України

Валюту купувати не треба. Тому що кожен, хто хоче купити валюту створює паніку. Якщо ви їдите закордон – ви може використовувати вашу платіжну картку і платити платіжною карткою все, що вам заманеться.

А тим часом врівноважений курс іноземної валюти продовжать шукати, повідомила Гонтарева. За яких умов він нарешті стабілізується – якщо закордон допоможе.

Валерія Гонтарева голова Національного банку України

Я сподіваюсь, коли міжнародні організації оголосять цю велику допомогу, цю рівновагу ми знайдемо бистріше.

На цьому звіт Валерії Гонтаревої завершився. Не дійшовши жодного компромісу – засідання Верховної Ради закрили.