Вакцінація проти COVID-19 може розпочатись вже у першій половині 2021 – Віктор Ляшко

19.11.2020 12:40   -
Автор:
Віддалені наслідки пандемії COVID-19 будуть жахливими і суттєво позначаться на здоров'ї населення, в цьому переконані у МОЗ. І все, кажуть, зокрема через неконтрольоване використання українціями антибіотиків, а їх зараз почали вживати у 40 разів більше, ніж раніше, а також через втрату сьогоднішньої діагностики багатьох захворювань в результаті перевантаження медичної системи. Одна надія скоріши вийти з коронакризи – вакцина, яку Україна таки отримає, в тому числі і безкоштовно, за рахунок фінансової підтримки від міжнародних партнерів та урядів інших країн. 
 
Віктор Ляшко головний державний санітарний лікар України 
 
Україна працює з механізмом COVAX, який забезпечить поставку в Україну вакцини проти коронавірусної хвороби в разі її реєстрації з доведеною безпекою та ефективністю. Сьогодні ми чітко розуміємо, що ми отримаємо кількість доз, що буде дорівнювати 20% від кількості населення. 
Україна потрапила до переліку 92 країн, яка отримає або спеціально ринкову ціну, або вакцину в рамках механізму COVAX безоплатно. 
 
Фонд виділить Україні 8 мільйонів доз і цього буде достатньо, щоб вакцинувати 4 мільйони українців. Додатково препарат можна буде закупити і за спецціною – одна доза – сім доларів, для повноцінного щеплення, необхідно дві, а значить 14 доларів. У плані бюджету на наступний рік на закупівлю вакцини закладено понад 2,5 мільярда гривень, тож Україна, скориставшись такою можливістю, зможе придбати вакцину від коронавірусу ще для майже 6,5 мільйонів осіб. Але точної дати, коли надійде вакцина, поки невідомо. За словами Віктора Ляшка, імунізація може розпочатися вже в першій половині 2021 року. Однак це буде залежати від того, наскільки швидко і успішно завершаться випробування перспективних вакцин та від тривалості процедур їхньої реєстрації.