Вакансій море, а спеціалістів немає

05.04.2013 20:35   -
Автор:

Україна ризикує втратити лідерство в галузі IT-технологій. І все через дефіцит спеціалістів, бідкаються вітчизняні ай-ті компанії. Досвідчені програмісти не хочуть працювати на Батьківщині через маленькі зарплати, тому їдуть за кордон. А молоді спеціалісти – не завжди відповідають вимогам роботодавця.

Костянтин Малишев керівник-компанії

-Уровень выпускников, которых сегодгя выпускают вузы он не соответствует нашим требованиям. Если по базовым дисциплинам-физика, математика еще нормально, то по прикладным дисциплинам очень сильно отстают.

Нарікають вітчизняні Ай-ті компанії і на рівень знання випускниками англійської мови. Молоді спеціалісти не те що спілкуватися нею не можуть, навіть слова неправильно вимовляють.

Вікторія Олександрова керівник IT-компанії

-Мы английский учим много-много лет, но при этом, когда приходим в компанию работать нам приходиться их доучивать.

У віце-прем'єр міністра Костянтина Грищенка на цей рахунок – своя позиція. Урядовець, впевненивй, щоб отримати досвідченого фахівця Ай-Ті компанії мають також прикладати зусилля. Давати можливість студентам хоча б проходити на своїх базах практику.
 
Костянтин Грищенко Віце-прем'єр-міністр України

-В ідеалі вже студент на п"ятому курсі повинен за бажанням мати певний досвід контактів з потенційним роботодавцем. Тільки так навчальний процес відповідатиме реальним потребам економіки

Наразі Україна посідає одиннадцяте місце в світі з виготовлення АЙ-Ті продукції. Вітчизняні компанії на продажу програмного забезпечення щороку заробляють мільярд гривень.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-На самом деле большая составляющая высоко-технологического экспорта – она у нас в тени. И эту тень, создают люди, которые в свое время за бюджетные деньги получили образование и сегодня выбирают такой путь предпринимательской деятельности, который фактически уводит их в тень.

Подолати цю негативну тенденцію вкрай необхідно, кажуть владники. Але на це потрібен час. Тоді коли діяти треба вже зараз. Молодих спеціалістів необхідно заохочувати як до роботи так і до навчання. Тому в найближчих планах уряду, за словами віце-прем"єр міністра Костянтина Грищенка, збільшити держзамовлення на ці спеціальності, підвищити стипендії, і навчати студентів за підручники, які повністю написані англійською мовою.

Олена Мітясова