В Валковском районе археологи изучают древнее поселение готов

01.08.2015 18:36   -
Автор:

Село Війтенки. Це у Валківському районі. Більше 10 років тому археологи знайшли тут поселення черняхівської культури так званих готів, які існували на теренах України, Молдавії і Румунії. Оселившись тут, в III-V-м столітті нашої ери, готи започаткували в Східній Європі нові традиції.

Кирило Мизгін археолог

Они привезли культуру разделения пищи – готовили в одном, ели из другого. Они использовали передовые технологии в обработке земли. А что это давало? Они, во-первых, использовали железный наральник, технологию, которую они позаимствовали из Римской империи. На этой территории авторы говорили о существовании полулегендарного королевства Германариха. Германарих это был царь.
.

Зараз у Війтенках працює Німецько-Слов'янська експедиція археологів Харківського національного університету імені Каразіна.

Михайло Любічев керівник археологічної експедиції

Площадь памятника где-то до 25 га. Поселение вытянуто вдоль речки. Ясно, что здесь была жилая зона, где люди проживали. И была зона промышленная ремесленная.

За цей час на ділянці археологи виявили залишки наземних споруд, знаряддя праці, срібні римські монети та скупчення гончарної кераміки. Тому припускають, що саме тут знаходилася реміснича зона, де готи виготовляли посуд з цього неорганічного матеріалу.

Юлія Білас археолог

Это донце гончарного сосуда. В основном всю найденную керамику можно разделить либо на стеночки гончарных сосудов, либо на венчики, т.е. фрагменты горловины. На самом деле это очень ценно, потому что мы можем осветить то, чем занимались, каков был промысел населения на данной территории.

Знаходять у Війтенках і речі, кажуть археологи, які для історії найбільш цікаві.

Юлія Білас археолог

Большую ценность представляют амфоры, грузила, которые были. Это достаточно редкие находки. Это чаще всего заносится в опись индивидуальных находок – это фрагменты железных изделий, пряжек и т.д

В цьому поселенні вчені також знайшли могильник. У ньому вже вивчили більше 200 поховань. Дослідники стверджують, що це кладовище одне з найбільших черняхівських в Східній Україні. Після того ж, як дослідження поселення завершать, тут, не виключають владники, можуть зробити музеєм під відкритим небом.

Олег Яцина директор Департаменту культури і туризму ХОДА

Музей під відкритим небом – ідея непогана. До речі, ми плануємо в одному з районів Харківської області ми плануємо розкопати курган і створити також музей-курган. І вже перемовини велися. І вже дали попередню згоду. Тому, можливо, це буде один із таких кроків на шляху популяризації культури та історії нашого краю.