В умовах блекауту у Харкова є план «Б»: до чого тут тролейбуси з автономним ходом (відео)

21.10.2022 10:48   -

Харків пережив декілька серйозних блекаутів через ворожі обстріли критичної інфраструктури. Кожного разу робота підземного і наземного громадського електротранспорту була паралізована. Тому місто зіткнулося з новим іспитом – доставити пасажирів до їх місць призначення. І тут доречними стали тролейбуси з автономним ходом, що їздять на батареях певний кілометраж. Водій 119-го маршруту у момент повного знеструмлення Харкова якраз був за кермом.

ДЕНИС ЛЕВІН ВОДІЙ ТРОЛЕЙБУСА
Самый большой промежуток, который я проехал это практически от аэропорта до пр. Победы, то есть через весь город. Это было на Южнопроектной. То есть весь этот путь – около 10 километров, та не , там больше наверное, я прошел на автономном ходу. На данном троллейбусе автономный ход до 20 километров. То есть до 20 километров без подзарядки мы можем проехать. Без проводов, как говорится. У нас самая главная задача – вывезти пассажиров. Насколько это возможно с этой задачей справлялись. Вот посмотрите в салон. Ни одного свободного, даже половины квадратного метра не было. Насколько было возможно загрузить троллейбус, всех старались вывозить.

Якраз тролейбуси з автономним ходом, що Харків придбав ще до війни, і допомогли врегулювати ситуацію з пасажиропотоком у мегаполісі. Також суттєво вирівняли ситуацію з розвезенням пасажирів і комунальні автобуси – мова про нові «Карсани».

ВЛАДИСЛАВ ПРИЙМАК ДИРЕКТОР КП «САЛТІВСЬКЕ ТРАМВАЙНЕ ДЕПО»
Не скажу, що це було приємно, але ми змогли завдяки тому, що у нас є тролейбуси з автономним ходом. На сьогодні їх виїжджає на маршрути близько 30. І саме тому, що вони з автономним ходом, ми мали змогу як мінімум доставити пасажирів до кінцевих зупинок. А в окремих випадках здійснити один чи два рейси за маршрутом.

Взагалі для роботи у критичних ситуаціях місто вже вибудувало такий собі план «Б». Так, щоб люди змогли дістатись до потрібних місць, в момент коли через ворожі атаки Харків залишається без світла і, відповідно, стає весь електротранспорт.

ВЛАДИСЛАВ ПРИЙМАК ДИРЕКТОР КП «САЛТІВСЬКЕ ТРАМВАЙНЕ ДЕПО»
Він зупиняється одночасно там де його застала ця ситуація. Спершу ми намагаємось його прибрати з тих місць, де він може заважати руху інших видів транспорту. А потім ми дуже оперативно аналізуємо, де нам треба підвищити можливості з перевезення пасажирів на окремих ділянках і впускаємо туди автобуси. Це вже відпрацьований механізм і алгоритм дій. Кожен знає на своїй ділянці, що він має робити. Навіть за відсутності електроенергії на підприємстві у нас працює заправка, у нас йде процес ремонту рухомого складу і йдуть всі ті процеси, які мають бути.