В Украину идут крещенские морозы. Стоит ли нырять в прорубь?

16.01.2017 14:20   -
Автор:
До України йдуть хрещенські морози. Вже на завтра Харківські синоптики обіцяють до мінус чотирьох градусів вдень. На післязавтра – до мінус дев'яти. А вже в ніч на Водохреща температура опуститься до мінус вісімнадцяти, та до мінус тринадцяти вдень. Така погода, кажуть моржі – саме те, що треба для занурення в крижану воду. В цілому погоджуються з ними і лікарі. 
 
Валентина Нагорна кандидат медичних наук, лікар загальної практики 
 
Чем резче контраст, тем полезнее для организма. Контраст температур и холодная температура действуют на организм, стимулируя, вызывая резервные силы организма. Улучшается кровообращение, повышается тонус сосудов.
 
Втім, зауважують медики, такі цілющі властивості хрещенське занурення в холодну воду має тільки для людей підготованих, тих. хто протягом року приймав контрастний душ та користувався іншими методами закалювання. Для інших є ризики. Особливо серьйозні вони для тих, хто має хронічні захворювання.
 
Валентина Нагорна кандидат медичних наук, лікар загальної практики 
 
Категорически противопоказано это людям, которые имеют серьезные проблемы со здоровьем, начиная с сердечно-сосудистой системы, гипертоникам, людям, которые имеют проблемы с артериальным давлением. Можно такой контраст сделать и получить нарушения мозгового кровообращения. Людям, которые имеют проблемы с сердцем, ишемическую болезнь сердца, стенокардию. Если серьезные проблемы с суставами, с позвоночником, системные заболевания, – ревматоидные артриты, артрозы. 
 
І звісно, кажуть фахівці, занурюватись в крижану ополонку не можна при будь-яких натяках на застуду. Адже прибічники офіційної медицини в один голос кажуть: захворіти на водохреща можна легко.