"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

В Україні знов збираються дозволити палити в ресторанах

Олександра Суфіянова кореспондент

-В Україні знов збираються дозволити палити в ресторанах, кав'ярнях та розважальних закладах. Відповідний законопроект зареєстрували в парламенті минулого тижня.

Так законодавці відреагували на всі ці проблеми, які викликав в суспільстві Антитютюновий закон, що набув чинності два місяці тому. За цей час думки громадян України розділилися навпіл. Одні – невпинно картають нове законодавство і говорять про збитки кавярен та ресторанів через брак клієнтів. Інші – дуже швидко звикають до столів без попільничок, чистого повітря та здорового способу життя. Ось в цьому, наприклад, ресторані кажуть лише про плюси Антитютюнового закону.

Роман Майборода заступник директора ресторану

-Наш ресторан не пострадал от этого закона, более того процентов 80% наших посетителей разделяли этот закон, они положительно к нему относились. Даже курящие люди говорили, да, это правильно, потому что могут кушать и дети, могут рядом сидеть и некурящие, поэтому все с пониманием к этому отнеслись, поэтому наш ресторан не пострадал.  СК Более того, если сейчас этот закон анулируется и примется какая-то другая редакция мы планируем остаться некурящим рестораном.

Думки з приводу Антитютюнового закону розділилися не лише в рестораторів, а й в пересічних українців. Курці скаржаться про порушення прав людини, а ті хто не палить налаштовані проти поступок курцям.

Сергій Кійков харків'янин

-Лично я против этого. Лично я не курю и мне неприятно, когда рядом сидят люди, идет дым от них, неприятно дышать.

Кирил Сопін

-Я думаю, было бы лучше, а то как бы покурить нет где, получается надо прятаться, чтоб милиция не оштрафовала.

Та думки більшості людей збігаються в одному.

Сергій харків'янин

-На счет ресторанов, должны быть места, где бы можно было покурить.

Ігор харків'янин

-Можно просто сделать зал для некурящих и курящих или просто места для курения.

Новий законопроект, якій пропонуть парламентарі, кажуть юристи, кардинальних змін не несе, а просто виправляє помилки, яких припустилися. Якщо новий законопроект ухвалять, курити буде дозволено лише в приватних ресторанах, кав'ярнях та барах, що мають можливість забеспечити спеціально облаштовані місця для паління. В закладах же громадського харчування, що знаходяться в комунальній власності міста або належать державі, – все залишається без змін. Курити – там як і зараз, буде не можна.

Роман Лихачов адвокат

-Хотя фактически лишь один -два процента составляет именно помещения которые находятся в собственности государства или органов местного самоуправления. В Харькове я даже таких не приведу, потому что я не знаю тех ресторанов, которые в государственной сфере, как правило, это все частные рестораны.

Також незмінною в законі залишається заборона паління в усіх громадських місцях.

Роман Лихачов адвокат

-Т.е все лифты, детские площадки, заведения государственной и коммунальной собственности, кроме того, остался запрет, где в учреждениях люди работают, т.е фактически запрет остался тем же самым.

Щодо покарань за порушення правил і штрафів, вони теж залишаються. Щоправда, тепер власники кав'ярень та ресторанів не відповідатимуть за відвідувачів, які куритимуть в їх приміщенні.

Роман Лихачов адвокат

-В данном случае вина будет не заведения, заведение все полностью использовало, т.е предупредило человека об этом, то естественно ответственность будет нести человек, т.е как правило эти ответственности колеблются в пределах ста семидесяти трехсот сорока гривен.

Щодо сигарних клубів та кальян-барів, які заборонені чинним законодавством, якщо зміни до закону будуть ухавлені, вони знову можуть відкритися, кажуть юристи. Також планують і відміну табу і на електронні цигарки. Експертам вдалося переконати громадськість, що такий вид паліненя ніякої шкоди здоров'ю ні самій людини, ні оточуючим не завдє. У цілому, кажуть юристи, новий законопроект більш досконалий, ніж чинний Антитютюновий закон, оскільки в ньому враховуються як інтереси тих хто не палить, так і курців.