В Україні змінили критерії для визначення карантинних зон

22.09.2020 14:38   -
Автор:
У "зеленій" зоні тепер можна проводити концерти. Однак на цій території заборонили відвідувати заклади освіти у разі, якщо на самоізоляції через контакт з хворим на COVID-19 перебуває більше, ніж 50% вихованців та працівників. Відповідні зміни визначили та ухвалили у Кабміні. "Помаранчевий" рівень встановлюється, якщо завантаженість ліжок у лікарнях складає від 50% до 75% протягом п'яти днів підряд.
 
У "помаранчевій" зоні виключено заборони на:
 
– проведення культурних заходів;
 
– перевезення пасажирів автомобільним (крім таксі) та міським електричним транспортом у міському, приміському, міжміському, міжрайонному сполученні у кількості більш, як 50% кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначених в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду. 
 
Дозволили надавати планову меддопомогу у "помаранчевій зоні" закладам охорони здоров'я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу. Однак за умови дотримання санітарних та протиепідемічних заходів.
 
"Червона" зона встановлюватиметься за спільним рішенням Державної та регіональної комісій ТЕБ та НС у разі:
 
– завантаженості більше 75% ліжок у закладах охорони здоров'я регіону протягом 5 днів поспіль;
 
– перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 на 100 тис. населення за 14 днів більше, ніж у 5 разів. 
 
Серед нововведень Мінохорони здоров'я – підвищення тарифу для сімейних лікарів за первинну меддопомогу. Профільний міністр обіцяє це з наступного року. За кожну укладену декларацію цьогоріч сплачують 600 гривень, у 2021-му буде 710 грн.