В Україні заборонили транслювати музику в громадському транспорті

07.10.2022 16:28   -

Ніякої музики. Транслювати чи слухати її в громадському транспорті та медіапросторі заборонено. З 7-го жовтня набув чинності відповідний закон. Так з п’ятниці вона вже не звучатиме. Оскільки в комітеті гуманітарної та інформполітики вважають це “акустичним насильством”.

Водіям рейсових пасажирських автобусів та маршруток заборонено «відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку». Заборона стосується як міського транспорту, так і приміських, міжміських, міжнародних маршрутів. Заборона на шум стосується не лише водіїв, але й самих пасажирів: водій має право висадити порушників тиші. Цим законом із 7 жовтня також заборонено публічне відтворення фонограм, відеограм чи кліпів російських співаків.

Окрім музики в громадському транспорті, публічно в медіа заборонено відтворювати фонограми, відеограми чи кліпи, що пов’язані з країною-агресором. Також, згідно змін до українського законодавства, заборонено проведення будь-яких гастролей для російських співаків.

Забороняється організація та проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музичні виконавці (співаки), які є громадянами держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, крім учасників, які включені до Переліку музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України, у порядку, визначеному частиною другою статті 15 Закону України “Про культуру”.

В Українських медіа також не можна транслювати фільми чи передачі , в яких хоч один з фігурантів матеріалу віднесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці країни.