В Україні тепер можна подарувати не тільки віп-камеру у СІЗО, а й цілу тюрму

06.08.2020 13:16   -
Автор:
У Міністерстві юстиції шукають інвесторів. Тепер їм пропонують придбати в'язниці і анонсували великий розпродаж. Він складатиметься з декількох етапів. Мова про: реалізацію на торгах заморожених тюрем, що не використовуються, а міністерство витрачає кошти на їх утримання, оптимізацію мережі діючих тюрем та звільнення людей, вибір міст, в яких СІЗО виведуть з центру в промзону або за межі міста. За виручені кошти хочуть будувати нові в'язниці, аукціони відбуватимуться через систему "Прозоро". 
 
Денис Малюська міністр юстиції України 
 
Якщо хтось представив, що на наші аукціони прийдуть інвестори і створять мережу в'язниць ЦРУ, або гігантських центрів БДСМ, то змушений вас розчарувати, навряд чи ми натрапимо на таку екзотику. Чи не з нашим везінням.
 
Сама ідея щодо покращення умов ув'язнених, констатує адвокат Євгеній Ріяко, гарна. Проте є але. І це вищезгадані аукціони.
 
Євгеній Ріяко адвокат
 
Мы уже все слышали о продаже собак, сим-карточек, и многих других объектов, которые вроде бы было не логичным увидеть на "Прозоро", но тюрьма будет продаваться через систему "Прозоро". То есть абсолютно каждый из нас может зайти, зарегистрироваться и купить тюрьму. Теперь можно подарить другу не только VIP-камеру в СИЗО, но и целую тюрьму.
 
Крім того, доречно було б спочатку збудувати нові в'язниці та покращити умови у кредит, а потім продавати старі об'єкти. Адже не має гарантій, що нові взагалі з'являться, запевняє адвокат. 
 
Євгеній Ріяко адвокат
 
У нас уже анонсировано массовое увольнение сотрудников. Это увольнение априори будет не соответствовать КЗОТу, соответственно это основание для того, чтобы они пошли в суд все эти уволенные сотрудники и восстановились в должностях. Мы будем строить скорее всего долго что-то новое, а тех кого будут переселять, скажем так, переводить в действующие тюрьмы – они столкнуться с тем, что будет укрупнение, увеличение количества лиц на одну тюрьму, в которой отбывают наказание.
 
Таким чином, пояснює Євгеній Ріяко, умови можуть стати ще гіршими і це порушення прав людини. Тим часом у Мін'юсті обіцяють вже в найближчі дні презентувати перші лоти, а потенційним покупцям забезпечать можливість їх огляду.