В Україні процвітає кіберзлочинність

18.02.2013 18:30   -
Автор:

Євгенія Кутнова кореспондент

-Кожен другий українець піддається кібератакам,- твердять екперти. Небажаний контент, сумнівні сайти, спам. Цим користуються інтернет-шахраї і взламують ваш комп"ютер, викрадають дані, шантажують, і навіть знімають кошти.

У Харківській області хакери торік викрали з рахунку одного з приватних підприємств аж два мільйони гривень. І такі випадки,- кажуть правоохоронці, непоодинокі. Окрім цього,- говорять, нині процвітають інтернет – магазини. Не завжди справжні. Люди піддаються на хитрощі злочинців, перераховуть кошти. Однак товар їм не приходить.

Олександр Золотухін начальник відділу управління боротьби з кіберзлочинністю

-Была задержана группа злоумышленников, которые через интернет-аукцион АУКРО реализовывали сотовые телефоны. Они получили деньги и потерпевшим отправляли вместо телефонов корабочки, в которых лежали деревянные бруски.

Популярністю у злочинців наразі користуються і банківські картки. Вони телефонують людям, видають себе за банківських працівників, дізнаються номер карти, секретний код.

Олександр Золотухін начальник відділу управління боротьби з кіберзлочинністю

-После чего злоумышленники в обычном случае блокируют номер телефона потерпевшего, востанавливают карточки на свое имя, получают сим-карту телефона себе в руки и звонят от имени уже потерпевшего просят востановить либо перечислить с банковской карты денежные средства.

Про кіберзлочинність попереджають вже і в Нацбанку.

Сергій Толкачов заступник начальника управління НБУ в Харківській області, начальник центру інформатизації

-В першу чергу це стосується тих операцій, які не пов"язані з веденням і перевіркою PIN-коду. Тобто є технології в інтернеті, по яким здійснюються завдяки рідеру, ось він, який зчитує PIN-код і операція проводиться з підтвердженням.

Є і такі банківські операції, де вказується тільки номер рахунку. Знаючи його, також можна незаконно зняти кошти. Однак проблема в тому, що знайти кіберзлочинців, говорять правоохоронці, практично не можливо.

Олександр Золотухін начальник відділу управління боротьби з кіберзлочинністю

-IP-адреса, с которых они осуществляют свою преступную деятельность скрыты, либо находятся в Америке, Нидерладны, Австралия.

Аби унукнути кібератак, Олександр Золотухін радить встановлювати антивірусні програми на комп"ютері, ключі захисту, не заходити на сумнівні сайти і уважніше поводитися з власними банківськими рахунками.

Євгенія Кутнова