В Україні поменшало вакансій у сфері громадського харчування

01.12.2020 11:42   -
Автор:
Кількість вакансій в Україні зменшилась і найбільше у сфері громадського харчування. Мова про офіціантів, кухарів, барист. Незатребуваними стали складальники, експедитори, прибиральниці, комплектувальники та різноробочі. Про це констатують у кадрових агенціях. Натомість зросла популярність фармацевтів, автослюсарів, інтернет-маркетологів, швачок та кур'єрів. Підвищується затребуваність і заробітчан за кордоном, а ще IT-фахівців. У Мінекономіки переконують, до всього ще існує проблема із працевлаштуванням студентів. 
 
Сергій Ніколайчук заступник міністра економіки 
 
І ще цифра, яка викликає занепокоєння – це 10% безробітних стають такими після закінчення вузів. Дуже високий показник, що засвідчує невідповідність навчальних програм реальним запитам ринку і необхідність трансформації вищої освіти. 
 
Найбільш поширена причина безробіття — звільнення за власним бажанням чи за згодою сторін. Скорочення працівників  – причина для 21% українців, а для ще 10% безробітних – закінчення строку роботи. Тим часом у Мінсоцполітики хочуть вплинути на ситуацію. Збираються допомагати малозабезпеченим сім’ям відкривати власний бізнес.
 
Визначається максимальний розмір такої фінансової допомоги – 15 мінімальних зарплат (90 тисяч гривень з 1 січня 2021 року). Отримувати допомогу зможуть особи працездатного віку, які не працюють і отримують соцвиплати для малозабезпечених сімей.
 
Фінансова допомога не надаватиметься автоматично після подачі необхідних документів – остаточне рішення ухвалюватиме спеціальна комісія. Урядовці хочуть, щоб підприємець-початковець повернув цю фінансову допомогу не пізніше, ніж через 3 роки та 30 днів з моменту отримання. Втім, розмір коштів зменшуватиметься на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.