В Україні можуть подорожчати продукти – аграрії назвали причину

04.08.2023 18:40   -

Українські аграрії прогнозують значне подорожчання всіх продуктів харчування. І причиною називають наслідки євроінтеграції. Фахівці зазначають, що для того, щоб Україна підлаштувалась під європейські норми потрібен певний час, збільшення інвестицій, зокрема у нове обладнання та технології. Тож вже зараз є ймовірність найближчим часом зростання собівартості продукції для виробників, а відтак — і для українських споживачів.

Країни-члени ЄС передусім мають використовувати матеріали, вироблені всередині Євросоюзу: наприклад, засоби захисту, добрива, посівний матеріал — все зазначене в ЄС є дорожчим за те, що використовується українськими аграріями.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

На додачу, сільгоспвиробники муситимуть підвищити заробітні плати своїм працівникам – це теж позначиться на кінцевих цінах на продукцію. Вже зараз Україна має статус кандидата на членство в ЄС, тому аграрії готуються до умов роботи на європейському ринку. Як стверджують експерти, головний плюс такої ситуації це те, що значно буде спрощена логістика для українських аграріїв.

При цьому деякі фермери вже зараз підлаштовують підходи у вирощуванні зерна під європейські норми. Зокрема, дедалі менше використовують заборонені в Євросоюзі хімікати. Лише у довгостроковій перспективі ці негаразди нівелюються на користь українському агропромисловому комплексу та усій економіці країни загалом.

ОСТАННІ НОВИНИ