В Україні хочуть створити додаток для відстеження розповсюдження коронавірусу

24.11.2020 12:01   -
Автор:
В Україні хочуть створити додаток для відстежування людей, які були в контакті з хворими на коронавірус. Розробкою цієї програми займається міністерства охорони здоров'я та цифрової трансформації, але для її впровадження потрібна ще й правова база. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Зараз Міністерство цифрової трансформації разом з Міністерством охорони здоров'я розробляє всі механізми щодо відслідковування і доставки людей на самоізоляцію, які були в контакті з хворими COVID-19, але знову ж таки це вимагає істотних змін в наше законодавство.
 
Принцип дії буде наступний: кожному, хто був в контакті з хворим на ковід дев'ятнадцять, приходитиме смс-повідомлення, після цього людина має відправитися на самоізоляцію, в іншому ж випадку – буде передбачене покарання. Та для цього необхідний доступ до персональних даних, щоб проводити такий контроль в автоматичному режимі.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я 
 
Ми будемо готувати ці зміни та обговорювати, коли буде сформована концепція відстеження хворих на COVID-19. Але я хочу підкреслити, що це працювало виключно в азійських країнах, але з точки зору епідеміології, це правильно.
 
Раніше ж прем'єр міністр Денис Шмагаль говорив про те, що боротьба з розповсюдженням коронавірусу триватиме й за допомогою цифровізації. Мова про удосконалення додатку "Дій. Вдома" з використанням автоматичних штрафів за порушення самоізоляції та створення цифрового і централізованого збору інформації про факти, підозри і випадки інфекційних захворювань.