В Україні дозволили роботу онлайн-аптек та доставку ліків

21.09.2020 15:31   -
Автор:
Робота онлайн-аптек та кур'єрська доставка медикаментів – в законі. Верховна рада ухвалила таке рішення, ще у 2011 році його заборонили, але наразі знов поновили. Тепер ті, хто хоче вести свою діяльність безпосередньо в інтернеті, мають оформити відповідну ліцензію. А от аптекам, що вже працюють, але хочуть ще й продавати ліки онлайн, оформлювати додаткові документи не потрібно. Але всі, хто буде вести таку діяльність через інтернет, мають організувати або власну кур'єрську доставку, або укласти договір із поштою.  
 
Богдан Славіч юрист 
 
На мою думку, онлайн-аптеки мають ряд переваг, але вони також мають ряд недоліків. По-перше, це те, що споживач може оцінити одразу декілька аптек, ціни на препарати, тобто це урегулює ціни на ринку. Другим важливим фактором буде те, що в нашій країні, як свідчить практика, досить складно купити якісь препарати, особливо якщо говорити про маленькі населені пункти чи села.
 
Проте онлайн можна буде купити не всі препарати, в законі прописали, що ліки, які продаються за рецептом, сильнодіючі, отруйні, радіоактивні і імунобіологічні засоби та ліки, продаж яких вимагає ліцензії з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, через інтернет не можна буде купити. Та й до того ж, якщо говорити про ціни, конкурентоспроможний ринок може не лише знизити ціни на препарати, а й дати поле діяльності для шахраїів, адже деякі можуть спеціально знижувати ціни, а замість них, припустимо, надсилати якісь муляжі, а не дієві засоби.    
 
Богдан Славіч юрист 
 
Не можна буде нормально контролювати саму якість медичних препаратів, а також виникає питання, як притягнути до відповідальності та кого притягнути до відповідальності? Якщо, наприклад, це було відправлення поштове, тобто аптека каже: ні, ми відправляли нормальні препарати, це на пошті щось підмінили. Ось це питання  наразі не врегульоване в нашому законодавстві. І я вважаю, що це недолік, який треба вирішувати.
 
А ще, фахівці вважають, що деякі можуть відкривати так звані сайти-одноденки, дати можливість оформити покупцю замовлення онлайн та запропонувати сплатити його карткою, а далі – не надіслати замовлення та користуватися отриманою інформацією про картку, аби списати вже всі кошти.
 
Ці ж сайти-одноденки можуть вести свою діяльність інакше, наприклад, дійсно, продавати ліки, але без ліцензії, та коли ними зацікавляться відповідні органи, що оформлюють документи, згорнуть свій сайт, а замість нього відкриють інший. І так може тривати певний час. Бо в законі знову ж таки не вказали, хто буде за цим слідкувати, та кого притягувати до відповідальності, тобто такі положення в документі не прописали.