В Украине запретили “закрытые пляжи”

30.10.2019 13:37   -
Автор:
В Україні відкрили пляжі. Верховна рада ухвалила відповідний закон, що не дозволяє використовувати огорожі та інших конструкції, які перешкоджають доступ громадян до узбережжя. Наразі згідно до Водного Кодексу люди мають вільний доступ до пляжів, проте на практиці все виглядає інакше. На думку ініціаторів закону, це обумовлено недоліками законодавчого врегулювання. Чим і користуються орендатори узбереж, які доволі часто використовують огорожі. Зокрема, ця проблема поширена на Чорному та Азовському морях. 
 
витяг з закону №0869
 
Пропонується внести положення щодо гарантування громадянам безперешкодного і безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування, а також про те, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надане юридичним або фізичним особам. 
 
Крім того, закон за перешкоджання доступу передбачає і адміністративну відповідальність. На місцях за виконанням закону слідкуватимуть сільські, селищні, міські ради та місцева держана адміністрація.