В Украине заменят 1,2,5 и 10 гривневые бумажные купюры на монеты

13.03.2018 16:59   -
Автор:
В Україні планують відмовитися від частини паперових купюр. Мова йде про банкноти вартістю в 1, 2, 5 та 10 гривень. Саме їх Нацбанк планує замінити на монети. Нові зразки монет НБУ налаштована презентувати вже цієї середи.
– Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів, поки монети природно і поступово не замінять банкноти в обігу.
Інформацію про переведення частини паперових гривневих купюр в копійки, українці жваво обговорюють в соцмережах. 
– І що, тепер торби тягать замість бумажників? Зрозуміло, що більшість розрахунків відбувається картками. Але при купівлі в кіосках, на базарах, багато де – використовується готівка. Дрібна, як правило. Гаманець тепер важитиме з кілограм… 
 
– А мені здається знову кинути хочуть, тобто в оббігу будуть і монети і папір, тільки в економіку закинуть нічим не підтверджений нал. Так знову прийдем до мільйонів. Це явний признак що економіка обвалюється та показник непрацездатності влади.
Ініціатором новацій переведення 1,2, 5 та 10 гривневих купюр в монети, став – Національний банк України. Копійки номіналом в 1,2,5 і 25 копійок вже не карбують. Крім того, в країні НБУ планує ввести нову систему округлення вартості товарів та послуг. Наприклад , якщо цінники закінчуються від 1 до 4, то їх будуть зменшувати до 0 в кінці, щоб було кратне 10. Цінники, що закінчуються  від 5 до 9, навпаки підвищуватимуть до нульового значення. 
– Введення правил округлення не матиме ніякого впливу на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки мова йде про правила округлення всіх товарів в чеку, а не про ціни індивідуальних товарів. З огляду на це, прямого впливу на показники інфляції запропоноване рішення не спричинить.