В Украине зафиксировано уже 20 случаев заболевания дифтерией

29.10.2019 14:03   -
Автор:
До сьогодні в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію: Цьогоріч їх вже 20 – у Закарпатській області, Тернопільській, Хмельницькій, Луганській та у місті Києві. Через низький рівень імунізації проти цього недугу, медики не виключають масового поширення інфекції. Адже щепленими на сьогодні є тільки кожен другий дорослий і лише 59% дітей до року. . 
 
Розпочата робота над планом заходів з реагування на спалах дифтерії. На національному рівні ми готуємо нову настанову по дифтерії, яка допоможе налагодити більш системну роботу по цій проблемі, та багато інших заходів. На місцях головне завдання – це проактивна робота медиків, які повинні доводити людям необхідність вакцинації дітей і дорослих! Нагадуємо, що 1991-1998 роках в Україні була епідемія дифтерії. Причиною був вкрай низький рівень вакцинації. Тоді захворіли 20 тисяч людей, 696 пацієнтів померли. 
 
Подолати недуг та запобігти його небезпечним ускладненням можна лише шляхом вакцинації. Дітей відповідно до календаря щеплень і ревакцинації дорослих кожні 10 років зазначають у профільному міністерстві та запевняють, вакцини для щеплень є в усіх областях і вони безоплатні. Тож закликають не наражати ні себе, ні оточуючих на небезпеку, яку таїть дифтерія.  
 
Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби — 3-10 днів. Джерелом інфекції є хвора людина або носій, яка виділяє токсин.  Токсин блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.  
 
Для лікування  дифтерії Україна отримала гуманітарну допомогу від  Всесвітньої організації охорони здоров"я – 200 флаконів протидифтерійної сироватки. 13 було використано, а залишок розподілено між регіонами.