В Украине зафиксирован случай полиомиелита

24.10.2019 12:58   -
Автор:
В Україні знову дав про себе знати поліомієліт. Останні випадки хвороби фіксували кілька років тому і от знову. У Волинський області захворіла дворічна дитина, батьки якої відмовились від щеплень. Адже досі, зазначають у Мінохорони здоров"я, ширяться розмови про шкоду вакцинації та її побічні ефекти, що і призводить до того, що укранці з острахом ставляться до імунізації. Натомість, саме щеплення, запевняють фахівці, єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Адже специфічного лікування не існує. 
 
Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби це вакцинація. І так як найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років, саме тому перше щеплення вони отримують у перші місяці життя. Щеплення обов'язково потрібно проводити комплексно. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до кінця життя. Оральна поліовакцина – одна з найбезпечніших вакцин, яку винайшло людство та застосовується  для імунізації новонароджених. Вона настільки безпечна, що її можна використовувати, навіть коли дитина хвора.  
 
А поліомієліт у більшості випадках, застерігають медики, підступний. Бо спершу протікає без жодних симптомів, або таких, що схожі на грип і це тільки погіршує шанси хворого на одужання. А от потім вже з'являються характерні ознаки, що в результаті призводить до ураження дихальних м’язів, центральної нервової системи, паралічу та навіть летальних наслідків.  
 
Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється повітряно-крапельним шляхом і найчастіше через брудні руки, заражену їжу та воду. Інкубаційний період після зараження може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин для профілактики поліомієліту, закуплених за кошти державного бюджету. Усі вакцини за Календарем є безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно. 
 
Якщо достатня кількість людей у країні буде вакцинована проти поліомієліту, приміром понад 95%, розповсюдження вірусу припиниться, констатують фахівці. А от якщо діти залишатимуться нешепленими, кажуть, що це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.