В Украине вводят новые специальности кардиологов

16.12.2019 13:39   -
Автор:
Введення нових спеціальностей, таких як кардіолог інтервенційний і кардіолог-електрофізіолог, дасть можливість простіше, а головне швидше опановувати та застосовувати на практиці ефективні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань, а значить і рятувати більше життів, констатують в Мінохорони здоров'я. Бо зазначають, методи діагностики та лікування таких пацієнтів у світі стають більш ефективними та складними і разом з тим обов'язковими. 
 
Раніше лікарі за відсутністю спеціальності «інтервенційний кардіолог» мали б додатково отримувати спеціалізацію із судинної хірургії, оскільки застарілі вимоги до кардіологічної спеціальності не передбачали опанування цих технологій лікування. Перегляд вимог та впровадження нових спеціальностей дозволив ліквідувати юридичну невизначеність. Тепер є можливість стати саме інтервенційним кардіологом, отримавши спочатку фах кардіолога. Це суттєво скоротить час підготовки лікаря, і дозволить вдосконалити саме ті вміння, які найбільше потрібні пацієнтам та наблизить систему надання кардіологічної допомоги в Україні до європейських стандартів. 
 
В Україні навіть була створена цІла мережа кардіоцентрів, які працюють цілодобово та оснащені інноваційним обладнанням. У цих закладах пацієнти із гострим інфарктом міокарда, запевняють у МОЗ, можуть отримувати безкоштовне невідкладне стентування. І це головне, бо якщо надати пацієнту медичну допомогу за дві години інфаркт не встигає завдати великої шкоди. Тож саме ці центри  і потребують лікарів, які володіють спеціальними навичками для складних сучасних втручань та високоефективних технологій лікування. Коім того, тепер більш кваліфіковану меддопомогу готові надавати і маленьким пацієнтам, спеціально для цього було введено такі нові спеціальності як дитячий лікар-кардіолог і дитячий лікар-ревматолог. 
 
Щороку в Україні народжуються діти із вродженими вадами серця. Створення нових дитячих лікарських спеціальностей  та підготовка цих спеціалістів за сучасними навчальними програмами вдосконалять ранню діагностику вроджених вад серця. Впровадження нових спеціальностей дозволить простіше опановувати та застосовувати на практиці ефективні сучасні підходи в лікуванні найпоширеніших серцево-судинних захворювань. 
 
Як зазначають у профільному міністерстві, кваліфікаційні вимоги до нових медичних спеціальностей набудуть чинності вже з 1 січня 2020 року.