В Украине в оборот вводят купюру номиналом в 1000 грн. Экономисты объяснили с чем это связано

24.10.2019 13:54   -
Автор:
З п'ятниці в України вводиться в обіг нова купюра номіналом в одну тисячу гривень. Про банкноту із Вернадським, українці поки що тільки чули. Щоправда, кажуть, від цих новацій їх фінансове благополуччя не зміцниться. Мовляв, не в купюрах справа.  
 
Галина Василівна пенсіонерка 
 
Я получаю 2400 пенсии, и какие мне тысяча, скажите!? Если я сразу пойду их тратить. Так уж. Мне не надо, чем мельче, тем лучше. Потому, что так у меня не получается сэкономить.
 
Юлія у декретній відпустці 
 
Мне кажется неплохая идея в принципе. Но, это не та проблема, которая была первоочередной в Украине. Для меня больная тема не купюры новые, а детям помогать онкобольным. Родители которых просто не в силе выплачивать по 200 тыс. Евро за лечение. Я считаю, что лучше б они этим занимались.   
 
Та у Нацбанку пояснюють, для запуску в обіг тисячагривневої купюри є ряд причин. Це і розмір заробітної плати, і кількість готівки в обігу, і рівень інфляції та необхідність посилення захисту банкнот. 
 
Банкнота номіналом 500 грн була введена в обіг в 2006 році. Відтоді змінився обсяг економіки загалом: зросли доходи українців, середньомісячна заробітна плата в Україні за цей час зросла майже у дев’ятеро. Як наслідок, обсяг готівки у обігу зріс більш ніж уп’ятеро — до майже 380 млрд. грн, тому, щоб обслуговувати зростаючий обсяг економіки, потрібні вищі номінали банкнот.
 
Введення в обіг купюри в тисячу гривень, вважають експерти, допоможе Україні впорядкувати номінальний ряд банкнот і монет. Розпочали його на початку жовтня. 
 
Роман Коваленко економіст 
 
Это напрямую связано с теми инфляционными процессами, которые происходили и происходят у нас в экономике начиная с 2014-2015 года. Если говорить просто, то одна гривна не стоит столько, сколько она стоила 3-4 года назад. Соответственно, это объективная и естественная мера Нацбанка, ввести новую купюру в обращения большего номинала в 1000 гривен.     
 
На інфляцію, заспокоюють експерти, новації НБУ із гривневими купюрами ніяк не вплинуть. Єдине, що може суттєво спричинити її зростання, це вартість іноземної валюти. 
 
Роман Коваленко економіст 
 
Если договоренности с МВФ будут продолжены, то курс останется прежним, гривна даже немного укрепится. Если сотрудничество с МВФ не будет  продолжено то возможное колебание на валютном рынке, доллар укрепится и гривна упадет. В пределах?  Если вообще программа будет разорвана, то можно говорить о 35 и больше.