В Украине ужесточат проверки производителей продуктов

27.03.2018 14:24   -
Автор:
Вже з наступного місяця в Україні жорсткіше перевірятимуть якість продуктів. А виробників за порушення каратимуть. Їх перевірятимуть по-новому і без попереджень, оскільки вже з 4 квітня набуде чинності відповідний закон "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".  
 
Іванна Климпуш-Цинцадзе віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
 
За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва або обігу харчових продуктів та кормів. 
 
Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей, додає віце-прем`єр-міністр. Наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо. 
 
Іванна Климпуш-Цинцадзе віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України
 
Новий закон, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції. 
 
За підрахунками експертів працездатний українець на продукти харчування в місяць витрачає близько 1 500 гривень. Як свідчать дослідження за останній рік збільшилося споживання фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 6%, цукру – на 4, хліба і хлібних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів і сала – на 2%. Скоротилося споживання овочів і баштанних – на 8%, молока і молокопродуктів – на 2%.