В Украине уже автономизированы 70% специализированных медучреждений

14.11.2019 12:50   -
Автор:
Медичні заклади не будуть отримувати кошти на ліжко-місця, а виключно за лікування конкретного пацієнта. А для цього всі установи, які надають амбулаторну спеціалізовану та госпітальну допомогу.мають автономізуватися. Це дасть їм змогу укласти договір з Національною службою здоров’я та надавати пацієнтам безоплатно допомогу за програмою медичних гарантій і отримувати за надані послуги пряме фінансування з Держбюджету. Заклади, які надають первинну меддопомогу, працюють так з липня минулого року. Тож так само тепер мають функціонувати і всі інші. 
 
Первинна медична допомога вже півтора роки працює за новою моделлю фінансування, у 2020 році – черга за спеціалізованими закладами. В Україні 70% таких закладів уже автономізовані. Найбільше у Харківській, Полтавській та Вінницькій областях – 91,8%. Отже, вони вже зробили перші і дуже важливі кроки до підписання договору з НСЗУ. Зробили це разом з місцевою владою, яка розуміє важливість того, щоб у їхні заклади у 2020 році пішли гроші за пацієнтом. Щоб люди отримали якісну та доступну медичну допомогу. 
 
Ще одна важлива умова для роботи за новою моделлю фінансування – комп’ютеризація закладу та його підключення до електронної системи охорони здоров’я. Це один з перших кроків після автономізації, який повинен зробити медичний заклад. 
 
Одна з умов укладання договору з НСЗУ – реєстрація закладу в електронній системі охорони здоров'я. І те, з якою швидкістю заклади з’являються на електронній карті свідчить про те, що вони чекають змін і готові до них. НСЗУ гарантує прозоре, ефективне і цільове використання коштів за принципом оплати послуг. Прозорість процесу забезпечуватиме, зокрема, електронна система охорони здоров’я. 
 
Ну, а реально запровадити першу в Україні програму медичних гарантій обіцяють в квітні 2020 року. На це у держбюджеті передбачено 71 мільярд гривень.