В Украине стартовал пилотный проект по внедрению дуального образования

15.11.2019 13:18   -
Автор:
В Украні вдаються до освоєння системи дуальної освіти – це такий вид освіти, при якій поєднується навчання у закладах з навчанням на робочих місцях безпосередньо на підприємствах. Більш того ці ж підприємства здійснюють замовлення освітнім установам на конкретну кількість фахівців певної спеціальності, а працедавці беруть участь у формуванні навчальної програми. Щоправда, такий тандем в Україні буде діяти поки у вигляді пілотного проекту, що триватиме найближчі 4 роки. Саме за час цього експеременту роботодавці разом з освітянами напрацюють оптимальні способи використання дуальної форми освіти, а результати використають для створення правил, за якими ця система діятиме у майбутньому у всіх освітніх закладах. 
 
Нині законодавче поле щодо дуальної освіти знаходиться на стадії формування. Адже вперше таке поняття як дуальна освіта зазначається у Законі “Про освіту” 2017 року. Для того, щоб нова нормативка була ефективною та дієвою, зараз нам потрібно напрацювати кілька моделей, які, зокрема, регулюватимуть взаємодію університетів, роботодавців та студентів. До експерименту долучений широкий перелік закладів, які відпрацьовуватимуть різноманітні формати співпраці з роботодавцями. 
 
Пілотний проект із впровадження дуальної освіти поки діятиме у сорока чотирьох закладах фахової передвищої та вищої освіти. Також його учасниками стануть роботодавці різних напрямів: ІТ-компанії, конструкторські бюро, банки, промислові, харчові та аграрні підприємства, які і залучатимуть студента до виробничого процесу. І це, запевняють в Міносвіти, буде не просто практика, а безпосередньо такий спосіб освіти, коли учень матиме можливість на базі своїх теоретичних знань опановувати примудрощі професії наочно.