В Украине создадут реестр осужденных и частные СИЗО

02.12.2019 13:04   -
Автор:
У Міністерстві юстиції взялися реформувати систему виконання покарань. Кажуть, основними проблемами там є корупція, непідготовленість засуджених до повернення у суспільство, а також контроль за ув'язненими. Отже, в Україні планують вести облік тих, хто відсидів за гратами, щоб мати уявлення про те, що відбувається в установах – хто де знаходиться, куди переміщується та що з такою особою відбуватиметься далі. Про це повідомив очільник міністерства Денис Малюська. 
 
Денис Малюська міністр юстиції України
 
Ми не розуміємо, що відбувається по всій території України, по всім установам. У нас немає обліку. За ці кілька місяців, поки ми працюємо, ми запустили в спеціальну розробку програмне забезпечення, в якому буде працювати кожна установа, де будуть обліковуватися особи, які перебувають в установах. Крім цього, це програмне забезпечення дозволить не тільки обліковувати осіб, а й мати інформацію про всі ризики, пов'язані з такою особою.
 
Денис Малюська наголосив, що завдання міністерства збільшити кількість видів покарань, що не пов'язані з позбавленням волі. За його словами, особи, які відбувають покарання без ізоляції від суспільства, вчиняють набагато менше повторних злочинів. Крім цього, на їхнє утримання не витрачаються гроші з держбюджету. Міністр юстиції зауважив, що наразі українські колонії та слідчі ізолятори нагадують пекло, тому необхідно створити установи з нормальними умовами. 
 
Денис Малюська міністр юстиції України
 
Ми плануємо спробувати дати можливість працювати приватним СІЗО. По суті, це буде щось на кшталт гарно охоронюваних готелів, які добре охороняються, де особи, у яких є кошти, зможуть перебувати і очікувати вирок суду. За рахунок цих коштів частково ми зможемо покривати витрати і перебування осіб, які будуть перебувати в звичайних СІЗО. Спробуємо це зробити хоча б на одному пілотному проекті і побачимо, наскільки ця бізнес-модель працює, і в подальшому спробуємо розширити цей експеримент, якщо він виявиться успішним, на всю територію України. 
 
Очільник міністерства зазначив, що будівництво сучасних колоній обійдеться державі у 300 мільйонів євро на тисячу осіб. Але це допоможе зменшити рівень злочинності та дотримуватися прав людини щодо ув'язнених. У бюджеті на наступний рік фінансування пенітенціарної системи не збільшували, саме тому, за словами Дениса Малюськи, велику кількість колоній закриють, а персонал у них скоротять.