В Украине создадут новую модель медсестринства

26.07.2019 13:53   -
Автор:
Медсестри – це саме ті медичні працівники, які найбільше часу проводять с хворими, тож від них зачасту часто залежить процес одужання. Але роль медсестер, вважають у Мінохорони здоров"я, сьогодні недооцінена, а тому планують змінити ситуацію і створити нову модель медсестринства. Більш того заохотити більше людей вчитися цій професії. Нововведенями займатиметься спеціально створений влітку цього року Центр розвитку медсестринства МОЗ України. 
 
Ми в діалозі з медсестрами і медбратами по всій країні і точно знаємо, якою є нинішня реальність і що треба змінювати. Наша мета – збудувати нову модель розвитку медсестринства, за якої зростуть не лише зарплати медсестер і медбратів, а й їхня роль. Вони матимуть більше повноважень і, відповідно, більше відповідальності і можливостей. На цьому етапі зосереджуємось на освіті, стандартах і професійному розвитку. 
 
Якісний та сучасний рівень освіти медичних сестер надасть їм ширший спектр повноважень, що збереже лікарю багато часу та дасть йому можливість допомогти 
більшій кількості пацієнтів. Тому, кажуть у МОЗ, і необхідно запровадити навчання медсестер сучасним практикам за міжнародними стандартами.
 
Які зміни очікують на медсестер і медбратів:
 
– Збільшення практичної підготовки на додипломному етапі освіти, щоби фахівці після навчання почувалися впевнено і могли виконувати необхідні функції. 
 
– Вища освіта та наукові ступені за спеціальністю «Медсестринство». Лише в Україні і деяких пострадянських країнах медсестри не мають вищої освіти.
 
– Безперервний професійний розвиток, коли фахівці підвищують свою кваліфікацію постійно. 
 
– Посилення ролі медичної сестри і медичного брата через розширення повноважень. У більшості країн світу до обов’язків медсестер і медбратів входить значний обсяг роботи, яку в наших медзакладах виконують виключно лікарі. 
 
Також буде проводитися сертифікація і медсестри та медбрати матимуть можливість отримати сертифікат, розширити свої повноваження і, відповідно, претендувати на підвищення заробітньої плати. Професійні стандарти, за якими вони працюватимуть, розроблятимуться Мінохорони здоров"я спільно з Мінсоцполітики.