В Украине серьёзно займутся охраной общественного здоровья

28.11.2019 11:40   -
Автор:
Вперше в 2020 році всі напрямки охорони громадського здоров'я фінансуватимуться з однієї бюджетної програми. На яку передбачається понад 3 мільярди гривень. Щоправда, для її реалізації, зазначають у профільному міністерстві, необхідно ще внести зміни до законодавства щодо затвердження порядку використання коштів держбюджету та переліку медичний послуг, порядку їх надання та методики розрахунку вартості. .
 
Бюджетна програма "Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями" передбачає комплексний підхід до аспектів громадського здоров’я. Імунопрофілактика,  профілактика неінфекційних захворювань, заходи із боротьби з епідеміями, пропагування здорового способу життя, профілактика ВІЛ, епідеміологічний нагляд за інфекційними захворюваннями – задачі програми. У рамках програми закуповуватимуться медикаменти для лікування. 
 
Міжнародні партнери підтримали таку ініціативу у всіх зазначених напрямках і презентували проект технічної допомоги Україні в розвитку сучасної системи громадського здоров’я.
 
Мета проєкту – зміцнити та розширити можливості розвитку системи громадського здоров'я, побудувати сучасну систему безпеки крові в Україні. Реалізація проєкту триватиме до 12 травня 2022 року. Його фінансуватиме Європейський союз, бюджет – близько 3 млн євро. 
 
А між тим в Україні продовжують готуватися до впровадження другого етапу медичної реформи, а саме в частині фінансуванні поліклінік і лікарень, які надають спеціалізовану допомогу. Адже з квітня наступного року, коли у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій, державної субвенції на такі заклади не передбачається. І отримати кошти з державного бюджету можна буде лише за умов, якщо вони будуть автономізовані, забезпечені комп’ютерами та підпишуть договір з Національною службою здоров’я. Нараі процес триває. Вже автономізовано майже 73 відсотків закладів. І Харківшина у трійці лдерів.