В Украине проведут индексацию зарплат

07.10.2019 12:40   -
Автор:
До грудня 2019 року в Україні збираються провести індексацію зарплат. Згідно із законом, що діє ще з 1991 року – індексація оберігає доходи громадян від впливу інфляції: оклад прив'язують до індексу споживчих цін за певний проміжок часу. Процедура передбачає перерахунок суми виплат з урахуванням інфляції. Крім самої зарплати, під індексацію  також потрапляють пенсія, стипендія, аліменти, допомога по безробіттю, військова пенсія, пенсія по інвалідності, компенсації за виробничі травми та компенсація інваліду з дитинства.
 
Індексацію розраховуватимуть згідно зі спеціальною формулою: сума в рамках прожиткового мінімуму помножити на коефіцієнт індексації дорівнює сума індексації. 
 
До того ж існує ще одна формула для того, щоб розрахувати індексацію в особливих випадках: коли співробітник відпрацював не весь місяць, тому що хворів, був у відпустці або відрядженні. І в такій ситуації сума індексації буде прив'язана до того, скільки часу людина відпрацювала. 
 
Для подібних випадків була розроблена окрема формула: сума індексації за повний місяць слід поділити на норму робочого часу в місяці та помножити на відпрацьований час за місяць – це і буде сума індексації.
 
Варто відзначити, що дана процедура може зайняти досить багато часу, оскільки розрахунки необхідно проводити індивідуально для кожного українця. 
 
Відзначимо також доходи українців, які в даний момент не індексують:
 
бонусні, відрядні та відпускні нарахування;
 
виплата орендної вартості;
 
прибуток від приватної підприємницької діяльності, в тому числі, змісту фермерського або домашнього господарства;
 
допомога від держави для малозабезпечених, усиновлених дітей, матерів-одиначок та допомогу по догляду за дитині;
 
допомога на поховання людини, народження дитини, при вагітності, при втраті профпридатності;
 
дивіденди;
 
компенсації Фонду соцстрахування, а також компенсації після смерті в результаті нещасного випадку на виробництві або захворювання, отриманого в результаті професійної діяльності.