В Украине появится новая купюра номиналом 1000 гривен

25.06.2019 14:03   -
Автор:
Національний банк змінює номінальний ряд банкнот та монет української гривні. Зокрема, з 25 жовтня в обіг введуть банкноту номіналом 1000 гривень. На лицьовому боці купюри зображений український вчений Володимир Вернадський, а на зворотньому – будівля Академії наук. Крім того, з 1 жовтня з обігу виведуть монети номіналом 1,2, та 5 копійок. Також поступово планують скасувати використання монети 25 копійок. Таким чином номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів, повідомили в Нацбанку.
 
Яків Смолій голова Національного банку України
 
Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії.
 
Ключовими перевагами такого впорядкування в Нацбанку називають зручність для користувачів та економічну доцільність. В прес-службі регулятора зауважили, що виведення дрібних монет з обігу допоможе зменшити витрати на виготовлення та транспортування грошових знаків. 
 
Яків Смолій голова Національного банку України
 
Наша національна валюта – це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим засобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними та зручними. 
 
Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років:  упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків; продовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках.