"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

В Украине планируют отменить обязательность трудовых книжек – Дубилет

Громадяни не будуть зобов'язані подавати трудову книжку, а роботодавцям не потрібно її перевіряти та зберігати. В Уряді запускають новації. Про це повідомив на своїй офіційній сторінці у Фейсбук міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. 
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів
 
Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.
 
Щоб отримати документ – громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися електронним цифровим підписом, пояснив Дмитро Дубілет. Також хочуть додати до цих функцій і BankID. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на документи.
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету Міністрів
 
Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію до електронного реєстру – самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не буде потреби. Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити.
 
Урядовець висловив сподівання, що депутати ухвалять потрібні для запровадження новацій закони і процес технічно запустять вже цьогоріч.