В Украине могут внедрить новую модель регистрации места проживания

16.12.2019 12:34   -
Автор:
Для реєстрації місця проживання достатньо повідомити адресу і не доводити свого права проживати за нею. Саме таку модель пропонують ввести в Україні експерти. Таким чином, певні, власник житла не наражатиметься на жодні майнові ризики і зможе легко анулювати таку реєстрацію. Повідомлення адреси не спричинюватиме появи майнових прав, збільшення комунальних послуг чи податкових зобов’язань. Наразі близько 12% людей в Україні живуть не там, де зареєстровані. Водночас щонайменше чотирнадцять сфер суспільного життя прив’язані до місця реєстрації. Відповідно, мільйони людей не можуть повноцінно користуватися державними сервісами та правами саме через “прописку”.
 
За останні два роки нам вдалося виявити кілька надважливих речей. Тепер ми знаємо, скільки людей живуть не там, де зареєстровані, та як це впливає на якість їхнього життя. Йдеться про щонайменше 7 мільйонів населення, з яких майже мільйон дітей та мільйон людей, які не мають реєстрації взагалі. Ми знаємо, що реєстрація є основним ідентифікатором у відносинах держава – людина.
 
Серед переваг експерти називають – реєстрація там, де живеш, отримування державних сервісів. Крім того, держава матиме об’єктивні дані про міграцію,  місцеві громади зможуть планувати свій розвиток та бюджет.
 
Висока мобільність людей є нормою в демократичному суспільстві і може бути спричинена багатьма факторами, включно з нерівномірним економічним розвитком. В Україні, окрім звичайних факторів, що впливають на внутрішню міграцію, понад мільйон людей були вимушені залишити свої домівки через конфлікт. Вагома частина населення України вилучена з процесів ухвалення рішень громадами, в яких вони проживають. Ми пропонуємо запровадити механізми, що забезпечать можливість стати мешканцем громади та повноцінно реалізувати право на місцеве самоврядування.
 
Відповідну модель реєстрації місця проживання автори викладуть у законопроект та представлять Уряду. Якщо ухвалять нардепи – то її можна впровадити вже наступного року.