В Украине изменятся правила оценки квартир

05.11.2019 13:13   -
Автор:
Парламентарі хочуть спростити процес оцінки майна перед його продажем. Профільний комітет Верховної Ради рекомендував депутатам ухвалити законопроект, що дозволяє позбутися майданчиків-посередників при оцінюванні майна. Після набуття законопроектом чинності продавці житла отримають доступ до модуля Фонду держмайна, зможуть самостійно зазначати в ньому всі дані про квартиру або будинок — і це обійдеться всього в 51 грн. 
 
Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна
 
З 1 січня 2020 року запроваджується нова спрощена модель оцінки об'єктів нерухомості, яка дасть змогу проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю. Завдяки цій системі будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо об'єкта нерухомості. Якщо така особа не згодна з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, вона має право звернутись до суб'єкта оціночної діяльності, оцінювача і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.
 
Щорічно в Україні укладається приблизно 500 – 700 тисяч угод, що приносить власникам майданчиків не менше 1 мільярди гривень, підрахували Українському товаристві оцінювачів.
 
Олексій Амфітеатров голова правління Українського товариства оцінювачів 
 
Це означає, що кожен день вони отримують майже 4 мільйони гривень. Причому ці кошти не скеровуються до бюджету. 
 
Якщо ж закон приймуть, то державний бюджет України отримає додаткові кошти від плати за формування довідок у розмірі 2,5 % від прожиткового мінімуму для працездатної особи за одну операцію, а за реєстрацію звітів про оцінку – 10 %.  Зараз за перевірку вартості оцінки та завантаження її до бази майданчиків необхідно заплатити 1800 гривень.