В Украине хотят увеличить минимальный отпуск до 28 дней

03.10.2019 12:23   -
Автор:
Замість мінімальної 24-ох денної відпустки – 28 днів офіційного відпочинку. Саме такі зміни планує внести уряд до Трудового кодексу України і тим самим наблизитися до європейських стандартів, бо тривалість відпустки в більшості країн Європи – саме 28 днів. Крім того і конвенція Міжнародної охорони праці вимагає, щоб мінімальну відпустку українцям було подовжено. 
 
Галина Третьякова голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів
 
Але, відповідно до цієї ж конвенції, в багатьох країнах Європи до складу цих 28 днів входять п'ять-сім sick days («хворих» днів), коли людина може зателефонувати і сказати, що він не виходить на роботу через хворобу, вигоряння, стресу та іншого. Ми зараз ведемо дискусію про те, щоб і у нас в складі 28 днів відпустки було сім-десять sick days.
 
А це означає, що людина може наприклад зателефонувати і повідомити, на роботу не йду через стрес чи з інших причин. Але якщо термін оплачуваних вихідних буде перевищено, то в подальшому вирішувати це питання будуть безпосередньо роботодавць і найманий співробітник окремо. Таке нововведення, упевнені ініціатори змін, допоможуть прибрати корупційні ризики, зокрема пов'язані з купівлею працівниками лікарняних листів, щоб виправдати прогул. А ще ведеться дискусія про збільшення часу обідньої перерви, на зразок іспанської сієсти, щоправда, тільки для окремих професій. Мова йде навіть про чотиригодинний денний відпочинок. Але не за рахунок скорочення тривалості робочого дня, що становить 8 годин.