В Украине хотят провести перепись населения

08.10.2019 12:43   -
Автор:
В Україні планують провести перепис населення. На це в проекті держбюджету планують виділити майже 3, 5 мільярди гривень.  У Кабміні зауважують, ця процедура необхідна для того, щоб навести порядок в питанні надання соцпослуг та соцзахисту.  
 
Олексій Гончарук прем'єр-міністр України
 
Дуже багато "фейкової" інформації в наших реєстрах. Ми повинні і шукати можливість в цьому році провести так званий електронний перепис населення, тобто об'єднати всі бази даних, щоб подивитися, яка насправді у нас кількість населення, що це за люди, яку допомогу вони отримують. Ця інформація допоможе в майбутньому більш точно розпоряджатися коштами, тобто більше коштів отримають ті, кому насправді вони потрібні.
 
Тож планується, що до українця має прийти переписувач з анкетою, який може питати лише первинні персональні дані. 
 
Елла Лібанова директор інституту демографії та соцдосліджень
 
Відповідно до закону про перепис населення є 12 базових питань: ПІБ, стать, вік, дата і місце народження, сімейний стан, етнічне походження, мовні відмінності, громадянство, освіта, джерела існування, зайнятість, міграційна активність, житлові умови. Кожне з цих питань матиме уточнюючі питання. Наприклад, цікавлячись джерелами доходів, переписувачі можуть дізнатися: чи отримували ви в цьому місяці перекази з-за кордону, соціальну допомогу, аліменти, доходи від здачі нерухомості в оренду, скільки людина знаходиться на вашому утриманні. У графі "міграція" можуть бути уточнюючі питання: як довго ви живете саме за цією адресою, чи жили ви протягом року в іншій країні і чому, чи плануєте найближчим часом внутрішню міграцію або еміграцію, чому? Також один з найбільших блоків питань присвячений житловим умовам.
 
В Кабміні зауважили, аби перепис населення відобразив реальну картину в країні необхідно відповідати на всі питання, не побоюючись того, що дані можуть передати в якусь іншу установу, наприклад, до податкової. Але все ж убезпечити себе потрібно. Свої персональні дані варто надати лише переписувачу. Аби переконатися в тому, що це реальний працівник, а не припустимо шахрай, варто попрохати показати посвідчення, в якому має бути прізвище ім"я по-батькові, фотографія, координати переписної ділянки та паспорт. Якщо ж він відмовиться – не відповідайте на його питання та викличте поліцію.