В Украине готовятся к полноценному запуску системы трансплантации

06.12.2019 16:22   -
Автор:
Правова колізія, що виникла в роботі системи трансплантації, з наступного року унеможливлювала проведення трансплантацій, що вже робили в Україні. Тому і було необхідним ухвалити пакет нормативно-правових актів, які дозволяють не тільки не заблокувати проведення операцій з пересадки органів, а ще й сприятимуть повноцінному запуску системи трансплантації. І Верховна Рада у першому читанні підтримала відповідний законопроект, який це передбачає і регламент роботи електронних реєстрів донорів органів, тканин і кісткового мозку.
 
Державна інформаційна система трансплантації необхідна для створення реєстру донорів трансплантації кісткового мозку та обміну з іншими країнами та їхніми системами інформацією про донорів та тих, хто потребує трансплантації, тобто в майбутньому Україна матиме доступ до багатьох світових реєстрів, що підвищить шанси на співпадіння пари донор-реципієнт. 
 
Така взаємодія з міжнародними партнерами, запевняють в Мінохорони здоров"я, дозволить шукати донорів і ввозити трансплантат з-за кордону ще до наповнення національного реєстру донорів кісткового мозку та виконувати його трансплантацію від неродинного донора в Україні. Крім того, з початком повноцінної роботи державних реєстрів донором зможе стати кожен прижиттєво або задекларувати свою згоду, щоби у разі смерті його органи використовувалися для порятунку життів інших людей. Інформація в системі буде зберігатися 50 років, але якщо людина раптом захоче виключити дані про себе з системи, то це буде можливим.
 
За допомогою  Єдиної державної інформаційної системи трансплантації відбуватиметься автоматичний пошук пари донор-реципієнт на основі сумісності за медичними показниками, екстреності випадку, наближеності лікарень, де знаходиться донор та пацієнт, між собою та іншими показниками. 
 
А ще законопроект передбачає усунення технічних і бюрократичних бар’єрів для проведення трансплантації і гарантує правовий захист для лікарів від неоднозначного трактування законодавства. У профільному міністерстві сподіваються, що підготовка документу до другого читання буде швидкою і Парламент також його підтримає.