В Украине будет “ходить” новая купюра

24.02.2020 13:05   -
Автор:
В Україні з 25 лютого в обіг вводять нову двохсотгривневу купюру. У Національному банку України повідомили, що цими банкнотами заміщуватимуть зношені та пошкоджені 200-гривневі куп'юри зразка 2007 року. 
 
На банкноті нового зразка номіналом 200 гривень збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці – зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку.
 
Оновлена банкнота виконана в тому ж стилі, що і куп'юри номіналом 20, 100, 500 і 1000 гривень. Захист нової банкноти, 200 гривень, у порівнянні з банкнотою зразка 2007 року удосконалили. 
 
Зокрема банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір. Ще однин інноваційний елемент захисту – "віконна" захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.
 
Також покращили рельєфність елементів друку, у тому числі, елементу для людей з вадами зору. У НБУ підкреслили, банкноти, старі і нові, перебуватимуть в обігу одночасно.