В саду Шевченко нашли миномётную мину и гранату

16.06.2017 16:50   -
Автор:
Небезпечна знахідка в саду Шевченка. Сьогодні о 10 годині ранку під час прокладки нової магістралі електромереж біля підніжжя пам'ятника Архангелу Михаїлу, копаючи траншею, один з робочих зачепив лопатою металевий предмет. Він був схожий на снаряд часій війни. До приїзду фахівців предмет накрили від сонячних променів. Роботи по реконструкції саду Шевченка були тимчасово призупинені. Комунальники побоювалися, що вибухонебезпечний предмет може бути не один. Незабаром на місце прибув наряд поліції та вибухотехніки. Здогадки комунальників виправдалися.
 
Ігор Овчарук начальник групи піротехнічних та спеціальних водолазних робіт аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС України в м. Харків
 
Прибувши на місце було встановлено, що на місці було виявлено мінометну міну Другої світової війни. Та при подальшому огляді місця ще було знайдено гранату Ф1. Небезпека взагалі є, але небезпека при необережному поводженні. Тому що дані боєприпаси були без запалів, але з вибуховою речовиною всередені. Небезпека заключалась в наступному, якщо б були не зовсім правильні дії, тобто кинули в багаття, в вогонь. Могло б спрацювати та здетанувати. Або якщо під'єднати збудник детонації – боєприпас також спрацює. 
 
Відлуння війни по місту і області, додає Ігор Овчарук, сапери знаходять постійно. На розмінування виїжджають по десять разів на день. Снаряди, міни і навіть бомби люди виявляють під будинками, в городах і навіть біля водойм. Виявивши вибухонебезпечні предмети рятувальники просять бути гранично обережними і діяти за правилами.
 
Ігор Овчарук начальник групи піротехнічних та спеціальних водолазних робіт аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС України в м. Харків
 
В першу чергу потрібно по максимуму подалі відвести людей, щоб нічого не чіпали. Дане місце огородити і повідомити про це  в органи, що будуть реагувати. "101" – це ДСНС, або "102" – поліція, які також приїдуть і будуть виконувати певні дії. Після чого приїде один чи два розрахунка мінерів для виконаня тим чи інших дій. Бажано не торкатися, якщо є можливіть накрити чимось – коробка картонна, дерев'яна. Тряпку зверху кинути та поставити межі зони, щоб туди ніхто не підходив, бажано. 
 
Сьогоднішню небезпечну знахідку: гранату та міну, вивезли для знищення на спеціальному полігоні. Роботи з реконструкції саду Шевченка відновлені.