В правительстве планируют ликвидировать тысячу государственных предприятий

02.10.2019 13:09   -
Автор:
Сотні державних підприємств приватизувати і понад тисячу ліквідувати. І зробити це протягом найближчих п'яти років. А для управління стратегічними держпідприємствами – створити Фонд національного добробуту. Такі плани озвучили у новому Уряді. 
 
Ми будемо сприяти розвитку приватного сектора, який більш продуктивний і ефективний, ніж державний. Для цього ми проведемо приватизацію, яка дозволить передати сотні суб'єктів господарювання державного сектора ефективним власникам, які створять нові робочі місця і ліквідують корупцію. Це дозволить міністерствам зосередитися на формуванні політики, а не на управлінні власністю. Понад тисячу неефективних підприємств будуть ліквідовані – держава більше не буде витрачати кошти платників податків на підтримку неефективних збиткових підприємств.
 
Крім того, у Кабміні збираються скоротити частку держави у банківській системі – до двадцяти відсотків. Наразі держабанки займають більше половини ринку. Ще у вересні парламент ухвалив законопроект про перелік скасування підприємств, що не підлягають приватизації, Президент доручив Уряду не менше півтисячі підприємств передати в Фонд державного майна вже до першого грудня цього року.
 
Ці об'єкти будуть призначені для продажу через електронну систему торгів "Prozorro.Продажі" в рамках малої приватизації. Президент також закликав почати підготовку великих державних компаній до приватизації і залучення інвестиційних радників до 1 грудня 2019 року. Перший конкурс для таких радників повинен бути проведений не пізніше 1 квітня 2020 року.