В ПФУ рассказали, почему повышают пенсионный возраст для женщин

16.12.2019 14:37   -
Автор:
Аби забезпечити гендерну рівність. Саме таку причину назвали в Пенсійному Фонді України, пояснюючи, чому підвищують пенсійний вік лише для жінок.  Слід зауважити, що нардепи повторно ініціювали законопроект щодо того, аби дозволити жінкам виходити на заслужений відпочинок в 55-річному віці при наявності стажу в 30 років. Проте Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламентарям його відхилити.   
 
Ірина Ковпашко заступник голови правління Пенсійного фонду України 
 
Ми пішли на впровадження стандартів, що забезпечують гендерну рівність. Адже виходячи на пенсію в 55 років, жінки мали менший стаж, що, відповідно, позначалося на розмірі пенсій. Для жінок пенсійний вік почав змінюватися з 1 жовтня 2011 року, за рік підвищується на півроку. У 2021 році він складе 60 років, як у чоловіків. 
 
Наразі в Україні діє наступна норма – чоловіки можуть виходити на пенсію, якщо в них є 35 років стажу, а жінка має відпрацювати 30 років. Проте, Ірина Ковпашко розповіла про дві категорії людей, які можуть виходити на заслужений відпочинок раніше. 
 
Ірина Ковпашко заступник голови правління Пенсійного фонду України 
 
Перша – ті, хто працював в шкідливих і важких умовах – шахтарі, працівники хімічної промисловості і так далі. Друга категорія – жінки, які народили п'ять або більше дітей і виховали їх до віку 6 років, жінки, які народили та виховали дітей з інвалідністю, військовослужбовці-учасники бойових дій. Мінімальний пенсійний вік для цих категорій – 50 років.
 
А от для тих, кому не вистачає страхового стажу, є можливість його купити. Для цього вони повинні укласти договір із Державною податковою службою, та виплачувати страхові внески протягом відповідного періоду.