"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

В первом квартале следующего года стоимость газа для населения будет фиксированной. Она составит 5,5 тысяч гривен за тысячу кубометров

Газові коливання. Ціну на блактине паливо для населення у грудні поточного року знижено. На 13 відсотків. Однак з настанням 2020 року вона підвищиться. П’ять з половиною тисяч гривень за одну тисячу кубометрів – саме таку гарантовану ціну за блакитне паливо будуть платити українці у першому кварталі наступного року. І це без урахування ПДВ та транспортних витрат. Про це повідомили в "Нафтогазі».
 
Андрій Фаворов директор інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз»
 
Зафіксувавши фізичні обсяги і розуміючи, що необхідно запропонувати ринковий механізм для вирішення ринкової проблеми, ми зафіксували ціни по форвардних контрактах на весь перший квартал. Останні обсяги по форвардам зафіксовані 6 грудня. Ми не хотіли раніше оголошувати цю тему публічно, оскільки це досить серйозні обсяги, і вони могли зрушити ціну проти нас.
 
У разі кризового сценарію, зазначають у НАК «Нафтогазі», а саме переривання транзиту через ГТС України, ціна в Європі може перевищити 10 тисяч гривень за 1 тисячу кубометрів. Тому «Нафтогаз» в процесі обговорення з МВФ запропонувала варіант саме гарантованої ціни. Така програма забезпечує ціну на газ в платіжках українців на рівні 8 гривень за кубометр протягом опалювального періоду.
 
Андрій Фаворов директор інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз»
 
Хто не хоче ризикувати і передбачати яка ціна буде в першому кварталі – ось вам інструмент для її фіксації. По дефолту споживання кожного застраховано. Але будь-який клієнт, якщо він не згоден з нашою оцінкою цього ризику, має повне право натиснути в особистому кабінеті на кнопку, і зберегти за собою право залишитися в місячному продукті поставки.
 
У разі незгоди з фіксованою ціною побутовими користувачами на вказаний період компанія буде здійснювати продаж газу за щомісячними цінами, встановленими відповідно до ринкових умов, підсумували у НАК «НАФТОГАЗ».