В Нацбанке объяснили, почему не падают цены при укреплении национальной валюты

11.10.2019 11:26   -
Автор:
Зміцнення національної валюти вже позитивно позначилося на динаміці інфляції. Про це повідомив заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб. Він наголосив, що твердження про те, що ціни не зменшуються, незважаючи на укріплення гривні, є не зовсім вірним. Низка імпортних товарів подешевшали протягом року.
 
Дмитро Сологуб заступник голови Національного банку України
 
Люди фіксують в розумі те, що дорожчає найбільше. Якщо дивитися на розбивку індексу споживчих цін, то деякі товари з імпортною складовою подешевшали. Наприклад, бензин в річному вимірі подешевшав більш ніж на 8%. Побутова техніка і обладнання подешевшали на кілька відсотків. Ціни на одяг і взуття, де в основному імпортна складова, за рік не змінилися.
 
Заступник голови НБУ додав, що зміцнення гривні звичайно позначається на динаміці споживчих цін з певною затримкою. 
 
Дмитро Сологуб заступник голови Національного банку України
 
Є поняття інерції: психологічно знизити ціни завжди складніше, ніж підняти їх. Але якщо ринок конкурентний, це сприяє зниженню цін. Ми бачимо, що курсовий ефект частково переноситься на уповільнення інфляції, часто це відбувається з певним лагом.
 
Дмитро Сологуб додає, що однією з основних перешкод для зниження інфляції є відсутність нормальної антимонопольної політики. При цьому заступник голови НБУ нагадав, що інфляція залежить не тільки від курсу і монетарної політики Нацбанку.